Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Ірані дві журналістки, які першими написали про смерть Махси Аміні, отримали тюремний термін

Їх засудили до понад 10 років за ґратами

Журналістки Нілуфар Хамеді й Елахе Мохаммаді, які першими написали про смерть Махси Аміні, отримали тюремний термін. Хамеді засудили до 13 років ув’язнення, а Мохаммаді – до 12 років. Про це пише Reuters із посиланням на іранські ЗМІ.

Журналісток звинуватили в співпраці з «ворожим урядом» США, порушенні національної безпеки й поширенні пропаганди проти системи. Адвокати жінок відкидають звинувачення. Вироки можна оскаржити впродовж 20 днів.

Заступник спеціального посланника США з питань Ірану Абрам Палей відреагував на рішення суду: «Вони (журналістки – ред.) ніколи не повинні були потрапити до вʼязниці, і ми засуджуємо вироки, які їм винесли. Іранський режим ув'язнює журналістів, тому що боїться правди».

Нілуфар Хамеді й Елахе Мохаммаді заарештували в жовтні 2022 року, невдовзі після загибелі Аміні й початку масових протестів в Ірані. Їх звинувачували в державній зраді й роботі на американські спецслужби, журналісткам загрожувала страта. Медійниць тримають в іранській в’язниці «Евін», де утримують більшість політв’язнів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.