Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДанію визнали найкращою країною для жінок

А Україна посіла 117 місце

Згідно з новим Індексом зі становища жінок, миру і безпеки (Women, peace and security index, WPS), Данія є найкращою країною для жінок. На останньому місці опинився Афганістан.

Індекс опублікували Інститут із питань жінок, миру й безпеки Джорджтаунського університету (GIWPS) й Інститут дослідження миру в Осло (PRIO). Він ґрунтується на визнаних джерелах даних для вимірювання рівня інклюзивності, справедливості й безпеки жінок у 177 країнах світу.

Окрім Данії, до десятки найкращих країн для жінок ввійшли Швейцарія, Швеція, Фінляндія, Ісландія, Люксембург, Норвегія, Австрія, Нідерланди й Нова Зеландія.

«Країни, де жінки почуваються добре, є більш прогресивними, мирними, демократичними й краще підготовленими до реагування на наслідки зміни клімату. Коли в жінок усе добре, у суспільстві все добре, і наш індекс це показує», – зауважила провідна авторка звіту Олена Ортіс.

Останню позицію в списку займає Афганістан, де рух «Талібан» жорстко обмежує права жінок. На останніх позиціях також опинилися Ірак, Сирія, Гаїті, Пакистан і низка африканських країн, серед яких Північний Судан, Бурунді, Сомалі, Центральноафриканська Республіка й інші.

Україна опинилася на 117 місці, поруч із нею – Венесуела (116), Алжир (118), Бразилія (115).

GWIPS складає індекс що два роки, використовуючи 13 індикаторів для вимірювання статусу жінок: від освіти й зайнятості до політики й близькості до конфлікту.

Цього року в індексі зʼявився новий показник, який вимірює політичне насильство щодо жінок. Дані показали, що у 2022 році в Мексиці, Бразилії, Нігерії, Демократичній Республіці Конго й Мʼянмі були зафіксовані найвищі показники політичного насильства щодо жінок.  

Переглянути індекс детальніше можна за посиланням.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.