Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Японії визнали неконституційною вимогу про стерилізацію для трансгендерних людей

Цього вимагає закон, який ухвалили ще у 2004 році

Верховний суд Японії визнав неконституційною вимогу про стерилізацію людей, які хочуть зробити трансгендерний перехід. Відповідно до закону, ухваленого у 2004 році, трансперехід могли робити лише ті люди, які не мали репродуктивної функції. Про це пише BBC й The Japan Times.

Постанова скасовує вердикт суду 2019 року, який визнав той самий закон конституційним.

Суд ухвалив таке рішення після того, як трансгендерна жінка подала позов, оскаржуючи закон. Адвокат жінки стверджував, що її репродуктивна здатність уже знизилася за роки гормональної терапії, додавши, що операція спричинила фізичні страждання й ризик побічних ефектів. Жінка вирішила звернутися до Верховного суду, оскільки її позови відхилили Cімейний і Високий суд.

У Верховному суді постановили, що обовʼязкове видалення репродуктивних залоз є «надзвичайно інвазивною» й «надто обмежувальною» умовою для юридичної зміни статі й порушує право людини на щастя. 

Правозахисна група Human Rights Watch назвала рішення суду «важливою перемогою у сфері прав трансгендерних людей у Японії».

За даними судової статистики, з 2004 року 11919 людей офіційно змінили стать у Японії.  Закон щодо трансгендерних людей встановлює низку вимог для здійснення трансгендерного переходу. Вони повинні бути повнолітніми, не перебувати в шлюбі й не мати неповнолітніх дітей. Це дозволить їм отримати діагноз «гендерна дисфорія», який має встановити щонайменше два лікарі. 

Також людина, яка хоче зробити трансперехід, повинна «не мати репродуктивних залоз» (або вони повинні «назавжди» втратити свою функцію), а також мати «тіло, яке нагадує тіло протилежної статі». Перша вимога передбачає видалення яєчників або яєчка, а друга – операцію на статевих органах.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.