Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЛише 55% жінок в Україні почуваються в безпеці – опитування

А для 72% домашнє насильство є особливою проблемою, яка вимагає спеціальних заходів

Лише 55% жінок в Україні стверджують, що почуваються в безпеці, коли ходять у своєму районі. Водночас серед чоловіків показник становить 71%. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Консультативної місії Євросоюзу в Україні.

Загалом 62% людей відповіли, що почуваються в безпеці, коли ходять пішки у своєму районі (у 2021 році було 56%). Водночас 62% переживають за своє майно, коли вони не вдома (у 2021 році було 69%).

Також опитування показало, що для 72% респондентів домашнє насильство є особливою проблемою, яка вимагає спеціальних заходів. Для порівняння, у 2021 році так вважали 78% опитаних.

Серед жінок 77% вважають насильство особливою проблемою, а серед чоловіків – 65%. Лише 55% вважають, що поліція здатна ефективно боротися з насильством за статевою ознакою й домашнім насильством.

Щодо реакції поліції на насильство за статевою ознакою й домашнє насильство, 9% відзначають поліпшення ситуації, і 6% – погіршення. 58% вважають, що нічого не змінилося, і ще 27% не змогли відповісти на запитання.

Також 65% респондентів вважають, що рівність між жінками й чоловіками не змінилася після вторгнення, проте 19% бачать позитивні зміни (проти лише 5%, які говорять про погіршення).

Досить багато людей вважають, що в Україні дискримінують людей за певною ознакою. Найбільше респондентів (45%) говорять про дискримінацію за ознакою мови. На умовно другому місці (34%) – за сексуальною ознакою. Близько чверті говорили про дискримінацію за ознакою інвалідності (28%), віку (27%), етнічної належності (23%), статі (22%).

Опитування проводилось 4–20 вересня методом особистих (face-to-face) інтерв’ю з використанням планшета. Загалом взяли участь 2005 респондентів віком від 18 років, що мешкають у всіх підконтрольних уряду регіонах України (крім Херсонської й Донецької областей). Статистична похибка не перевищує 3,3%.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.