Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЄ питання: як прослуховування музики може вплинути на відчуття болю

І яка музика може виявитися ліпшою

Канадські дослідники визначили, що пісні, які викликають «мурашки» по тілу, можуть зменшувати відчуття болю.

У дослідженні взяли участь 63 людини. Їм нагрівали ділянку шкіри на лівій руці, створюючи відчуття, ніби до шкіри приклали гарячу чашку. Під час цього учасники слухали два свої улюблені треки, спеціально підібрану релаксову музику або не слухали нічого, а також оцінювали інтенсивість і неприємність болю. Загалом процедура тривала близько семи хвилин, упродовж яких відбувалося вісім больових стимуляцій і вісім оцінок.

У результаті учасники, які слухали улюблені треки, відчували біль не так сильно й інтенсивно. Прослуховування релаксової музики або просто тиша не дали такого результату.

«Ми можемо припустити, що улюблена музика зменшує біль приблизно на один бал за 10-бальною шкалою, що принаймні настільки ж сильно, як і безрецептурний знеболювальний засіб», – сказав Даріус Валевічюс, перший автор дослідження.

Доктор Брендан Руні зі школи психології Університетського коледжу Дубліна сказав: дослідження підтверджує що музика, обрана учасниками, має сильніший знеболювальний ефект. 

«Наша робота доводить, що люди, які відчувають біль, повинні мати можливість зменшити це відчуття за допомогою музики», – сказав він.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.