Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Ірані померла дівчина, яку побила поліція моралі. На її похороні затримали правозахисницю

Дівчина перебувала в комі майже місяць

Уранці 28 жовтня в Ірані померла Арміта Ґараванд, яку, за повідомленнями правозахисників, побила поліція моралі за неправильне носіння хіджаба. Про це повідомила правозахисна організація Hengaw.

Інцидент трапився 1 жовтня в тегеранському метро. Згідно з офіційною версією, Арміта впала після раптового падіння артеріального тиску й отримала черепно-мозкову травму, внаслідок якої в неї й погіршився стан здоров’я. Утім правозахисники стверджують, що дівчина впала в кому саме після того, як її побили представники поліції моралі.

Hengaw закликали створити незалежну медичну групу, яка складалася б з представників міжнародних організацій: «Лікарів без кордонів», Міжнародного комітету Червоного Хреста й представника ООН із встановлення фактів щодо ситуації в Ірані. Проте органи безпеки не лише перешкодили створенню такої комісії, а й заарештували незалежних журналістів, які намагалися розслідувати справу Гараванд.

Похорони Арміти Ґараванд відбулися в неділю, 29 жовтня. Як пише Associated Press, на похоронах заарештували іранську правозахисницю Насрін Сотуде за нібито порушення закону про носіння хіджаба. Іранські ЗМІ також повідомляли про інші затримання на похоронах Арміти.

Насрін Сотуде відома тим, що стає на захист жінок, активістів й опозиційних політиків в Ірані. Вона назвала смерть Арміти «ще одним державним убивством».

Сотуде вже заарештовували у 2018 році за звинуваченням у змові й пропаганді проти правителів Ірану. Її засудили до 38 років ув’язнення й 148 ударів батогом. Правозахисниця вийшла на волю у 2020 році.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.