Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниБійці 3-ї окремої штурмової бригади вдалися до сексизму. Їх запитували про роботу жінок в армії

Бригаду закликали прокоментувати висловлювання бійців

Бійці 3-ї окремої штурмової бригади вдалися до сексизму на YouTube-шоу, що виходить на каналі бригади. На це звернув увагу ресурс «Гендер в деталях».

Випуск шоу вийшов ще 7 серпня, у ньому з’явилися бійці з позивними «Істок», «Гном», «Хмурий», а також український комік Віктор Розовий, який приєднався до бригади з початку повномасштабного вторгнення.

Під час шоу бійці відповідали на запитання від аудиторії, які зачитував ведучий Данило Білий. Одна з жінок у залі запитала у військових, яким чином жінки могли б допомагати на фронті. У відповідь Віктор Розовий сказав: «Я промовчу» – і це викликало хвилю сміху.

Тоді відповідати на питання почав «Істок», однак після його слів «дівчата потрібні для роботи» в залі знову пролунав сміх. 

Військовий продовжив: «Я скажу зараз серйозно. Дівчата можуть виконувати діловодскі, адміністративні функції, можуть займатися по складах. Є військові професії, на яких можуть працювати дівчата. Але от у мене є прохання до дівчат, дуже велике: коли ви йдете (долучається до Збройних сил – ред.), не треба собі одразу придумувати, що ви снайпер, марксман чи ще щось… Це професії, [до яких] приходять через тривалу працю».

За словами бійця, «дівчинка, як би тут не було, однаково трохи слабша за чоловіка». Утім він погодився, що жінки на фронті потрібні.

«У нас є дівчата, які працюють у піхоті, є дівчата-марксмени. Але це сильні духом і міцні фізично [дівчата]», – додав «Істок».

Опісля в бійців запитали, кого серед бойових медиків більше: хлопців чи дівчат. Військовий із позивним «Гном» заявив, що більше чоловіків, а дівчатам «важко бути бойовими медиками» й на полі бою він їх «не особо бачить». 

Після цього до бійців звернулася жінка із зали, яка чотири роки провела на війні як бойова медикиня у складі 72-ї бригади. Вона заперечила, що серед бойових медиків, які перебувають на фронті, мало жінок. Тоді «Істок» зауважив, що вони не намагалися принизити дівчат, але є стереотипи, які «іноді виправдовуються».

«Ніхто в жодному разі не хоче ніяк принизити. Є дівчата, які воюють, і їм дуже велика подяка», – сказав військовий і закликав поаплодувати жінкам, які воюють за Україну.

Після цих слів Віктор Розовий додав, що потрібно також поаплодувати «дітям і псам, які воюють».

Реакція на висловлювання військових

Слова бійців бригади розкритикував ресурс «Гендер в деталях», їхню позицію підтримали в соцмережах.

«Бійці третьої штурмової, які порівнюють жінок з дітьми й собаками, узагалі здогадуються, що це ображає тих, хто бере безпосередню участь у бойових діях? Тих, хто рятує життя поранених? Здогадуються, що це змусить замислитися тих, хто планували вступити до лав ЗСУ? Бійці здогадуються, що це ображає памʼять тих жінок, які загинули, захищаючи Україну?» – наголосили «Гендер в деталях».

Вони закликали 3-тю окрему штурмову бригаду пояснити, чи є вислови бійців офіційною позицією бригади. Також вони закликали Міністерство оборони й Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця оцінити ситуацію й відповідно зреагувати.  

За даними Міноборони, чисельність військовослужбовиць у ЗСУ збільшилася на 40%, як порівняти з 2021 роком. За два роки кількість жінок у війську зросла на 12 тисяч людей, і зараз службу проходять майже 43 тисячі військовослужбовиць.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.