Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДля захисту мови. У Франції підтримали заборону вживання гендерно нейтральної лексики

Президент країни заявив, що вони мають «не піддаватися духу часу»

Сенат Франції підтримав заборону вживання так званого інклюзивного письма в адміністративних документах. Так хочуть «захистити» французьку мову.

Пропозицію на розгляд французького Сенату вніс сенатор-республіканець, пише The Telegraph. Гендерно нейтральна лексика буде заборонена в адміністративних документах, зокрема трудових контрактах, оголошеннях про роботу, правилах внутрішнього розпорядку компаній і всіх юридичних документах. 

Заборона також стосуватиметься національного освітнього кодексу. Документи з використанням гендерно нейтральної лексики вважатимуться недійсними. 

Президент Франції Еммануель Макрон підтримав заборону гендерно нейтрального письма. Він заявив, що французька мова може надихатися іншими мовами й запозичувати з них слова. Проте вона також має «зберегти силу синтаксису» й «не піддаватися духу часу». 

«У французькій мові чоловічий рід нейтральний. Не потрібно додавати крапки або тире всередині слів, щоб це було зрозуміло», – заявив Макрон.

У французькій мові існує чоловічий і жіночий рід, а письмові закінчення іменників, прикметників і дієслів повинні вказувати рід предмета чи особи, про які йдеться. Проте коли іменник стосується як чоловіків, так і жінок, то за замовчуванням обирається чоловічий рід.

Ліві критики, зокрема французькі феміністки, назвали законопроєкт про заборону гендерно нейтральної лексики спробою консерваторів маргіналізувати жінок. Водночас прихильники заборони вважають, що інклюзивне письмо створює додаткові обмеження для неписьменних людей або людей з дислексією.

У 2021 році у Франції вже були суперечки щодо гендерної нейтральності у французькій мові. Тоді до французького словника Le Robert додали гендерно нейтральний займенник «iel» – як суміш французьких займенників «він» (il) і «вона» (elle). Це викликало гнів правих політиків.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.