Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЧоловіка, який побив трансжінку у Львові, визнали винним у злочині на ґрунті ненависті

Він повинен сплатити штраф

Районний суд міста Львова оголосив вирок чоловіку, який у серпні цього року побив трансгендерну військову Хелен Марк. Нападника визнали винним у здійсненні злочину на ґрунті ненависті. Про це повідомила організація Gender Stream, яка забезпечувала юридичний супровід і підтримку потерпілій. 

Судове засідання у справі про напад відбулося 31 жовтня. У тексті вироку йдеться, що обвинувачений створив конфлікт на основі «дискримінації за певними ознаками, де в даному конкретному випадку вони проявилися одним збірним терміном «трансгендерність».

«З боку захисту обвинуваченого були спроби опору: справу хотіли перекваліфікувати на іншу статтю «Завдання легких тілесних ушкоджень». Ці намагання ми, звісно, відкинули, адже за всіма ознаками йдеться саме про злочин на ґрунті ненависті й обвинувачений цього не заперечував», – розповіла адвокатка Наталя Радіонова.

Чоловіку призначили штраф у розмірі 17 тисяч гривень. Вирок суду набере чинності за 30 днів. У разі несплати штрафу, суд має право переглянути покарання в бік більш суворого. 

Виконавча директорка GenderStream Ольга Полякова прокоментувала рішення суду: «Це важливий крок на шляху до захисту прав ЛГБТКІ+ людей в Україні. Навіть попри воєнний стан наша країна має потенціал для розвитку й поліпшення законодавства. Це ще раз демонструє, що ми можемо й готові до впровадження законопроєкту №5488, який покликаний побороти нетерпимість. Зрештою я впевнена, що справжні традиційні цінності українців — це свобода, повага й захист прав людини».

Що відомо про побиття військової

15 серпня 2023 року у Львові побили трансгендерну військову, на ім’я Хелен, яка приїхала до міста на похорон матері. Вона сиділа в закладі на одній із центральних вулиць Львова й розмовляла зі своїм хлопцем по відеозвʼязку. До неї підійшов незнайомий чоловік і почав агресивно спілкуватися.

«Хелен попросила його відійти, на що чоловік ударив її в носа зі словами: «Ти шо, п..дар?» Від удару Хелен втратила координацію, і він вдарив її ще декілька разів, поки їй не вдалося відійти на декілька метрів і зняти частину нападу на відео», – повідомляли в «КиївПрайд».

Опісля Хелен звернулася до поліції, за фактом побиття відкрили кримінальне провадження.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.