Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Польщі вимагають відставити очільника поліції через справу жінки, яка зробила аборт

Правоохоронців звинуватили в перевищенні повноважень

Громадський рух за права жінок «Загальнопольський жіночий страйк» (Ogólnopolski Strajk Kobiet) вимагає усунути від посади головного коменданта поліції країни Ярослава Шимчика. 

Причиною стала справа жінки, яка перервала вагітність за допомогою пігулок попри суворі обмеження абортів у Польщі. Активістки стверджують, що поліція перевищила свої повноваження, зокрема коли конфіскувала в жінки ноутбук і телефон.

«Жінка, яка бореться за життя, не злочинниця! Роль поліції – захищати громадян, а не колег!.. Поліція не має права забирати наші комп’ютери й телефони, коли нас ні в чому не підозрюють! Неприпустимо проводити пресконференції про чиюсь трагедію, витягувати подробиці приватного життя й ділитися медичною інформацією! Держава має допомагати й підтримувати, а не мучити!» – заявили активістки.

Що передувало

У липні цього року стало відомо, що в Кракові жінка, яка назвалася Йоанною, потрапила до лікарні після того, як перервала вагітність за допомогою пігулок. Їй стало фізично й морально погано, тож вона зателефонувала своїй лікарці й зізналася, що зробила аборт. 

Лікарка викликала «швидку», а разом із нею приїхала й поліція. За словами Йоанни, поліцейські забрали в неї телефон і ноутбук, а під час медичного огляду її супроводжували правоохоронниці.

Краківська поліція заявила, що втрутился через підозру, що Йоанні допомогли зробити аборт. Також вони повідомили, що прибули через можливу спробу самогубства жінки.

«Розмова із жінкою показала, що вона роками проходила психіатричне лікування, мала суїцидальні думки в той день і за деякий час до цього вживала ліки, щоб викликати викидень. Вона повідомила, що замовила ліки через інтернет, але відмовилася розкрити деталі покупки», – заявили в поліції.

Міністерство охорони здоровʼя також повідомило, що правоохоронці прибули на виклик «не через аборт, а через загрозу життю пацієнтки».

Випадок із Йоанною викликав осуд серед політиків польської центристської й лівої опозиції, які вже давно звинувачують консервативну партію «Право і справедливість» (PiS) у «драконівському» застосуванні законів про аборти. Політичне угруповання «Ліві» подавало клопотання про відставку глави національної поліції Ярослава Шимчика.

Сама Йоанна розповідала, що насправді мріє мати дитину, однак була змушена зробити аборт, коли дізналася, що вагітність може загрожувати її життю і здоров’ю. Адвокатка Йоанни, Каміла Ференц, повідомляла, що вони подали скаргу на поліцейських й отримали підтвердження від суду, що дії правоохоронців були незаконними.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.