Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПолтавська журналістка поскаржилася генпрокурору через неефективне розслідування погроз на її адресу

Це вже друга подібна скарга до Офісу генпрокурора

Журналістка інтернет-видання «Полтавська хвиля» Анастасія Мацько, якій погрожували під час сесії Полтавської міської ради, подала другу скаргу до Офісу генерального прокурора й обласної прокуратури.

Анастасія Мацько подала скаргу через бездіяльність органу досудового розслідування – Полтавської окружної прокуратури й слідчого. Про це, як пише «Детектор медіа», журналістка повідомила регіональній представниці Інституту масової інформації. 

Що відомо про ситуацію

За словами журналістки, у березні цього року під час сесії міської ради їй погрожували депутат районної ради Сергій Бойко й керівник інспекції з благоустрою Максим Малько.

«Щойно розпочалося засідання сесії, до мене підійшов Сергій Бойко – заступник голови Подільської райради – підсів поруч. З іншого боку сів Максим Малько – начальник інспекції з благоустрою ПМР. Бойко лайкою почав погрожувати мені розправою. Типу «дєвочка, ти допіз**сь»», – розповіла Мацько.

За її словами, Малько приєднався до погроз, сказавши їй у грубій формі мовчати.

Журналістка попросила посадовців пояснити свою поведінку, вона не зрозуміла суті звинувачень. Утім Бойко, за її словами, згадав про якісь відеоматеріали начебто її авторства. З цього журналістка зробила висновок, що погрози стосувалися саме її журналістської діяльності.

Також журналістка додала, що після засідання сесії погрози продовжилися в коридорі міської ради в присутності депутатів і журналістів. Цей епізод вдалося зафіксувати на відео.

Після інциденту журналістка написала заяву в поліцію. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 171 («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») Кримінального кодексу України. Пізніше адвокат журналістки Дмитро Семеха попросив поліцію перекваліфікувати кримінальне провадження з перешкоджання на погрози.

29 травня 2023 року Мацько разом зі своїм адвокатом подала скаргу до Офісу генерального прокурора через бездіяльність поліції. Дві експертизи, за словами журналістки, підтвердили, що погрози їй були й вона сприймала їх реально. Однак медійниця вважає, що досудове розслідування є неефективним, і тому написала нову скаргу до Офісу генпрокурора.

У ній журналістка і її адвокат вимагають доручити досудове розслідування в кримінальному провадженні слідчому підрозділу вищого рівня, тобто слідчому управлінню Головного управління Нацполіції в Полтавській області. Водночас Мацько вимагає провести розслідування «в розумні строки» й забезпечити їй захист від можливого зазіхання на життя і здоров’я.

У зволіканні з прийняттям необхідних процесуальних рішень Мацько вбачає умисні дії органу досудового розслідування, щоб винні особи уникли кримінальної відповідальності, а також небажання слідчого й прокурора виконувати свої обов’язки.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.