Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЛегкоатлетка Кастер Семеня розповіла, що її назвали «недостатньо жіночною» для жіночих видів спорту

Через вищий природний рівень тестостерону

Південноафриканська легкоатлетка Кастер Семеня розповіла про випадки у своїй кар’єрі, коли її жіночність ставили під сумнів і як це впливало на неї. Про це пише The Independent. 

Кастер Семеня належить до спортсменок із відмінностями в статевому розвитку (DSD) і має вищий природний рівень тестостерону. Проте Кастер відмовляється визначати себе як інтерсексуальну людину й натомість ідентифікує себе як жінка.

Спортсменка розповіла, як упродовж кар’єри її ідентичність ставили під сумнів: «Це був дуже поганий досвід. Мені було 18, моїм єдиним пріоритетом був біг. Коли мене просили пройти гендерний тест, я не можу описати свої відчуття, тому що нічого не відчула. Я знала, що я «інакша» дівчина, але мені казали: «Ти недостатня як для жінки».

За словами Кастер, через зависокий рівень тестостерону вона стикалася із заборонами на участь у змаганнях і була змушена знижувати його за допомогою медикаментів, що негативно впливало на її здоров’я.

«Це було пекло, але коли ти у відчаї, ти робиш усе, щоб досягти мети. Цей препарат не підходив для мене, тому що я інша. Він розроблений для того, щоб збалансувати гормони в жінок, які мають рясні менструації й подібне. Але я їх не маю, у мене немає матки, немає маткових труб... Я ніколи не була щасливою, завжди була роздратована. Я була сама не своя», – поділилася спортсменка.

Вона також оскаржувала рішення World Athletics від 2018 року, яке забороняло їй брати участь у змаганнях, доки вона не знизить рівень тестостерону нижче за позначку в 5 наномолей на літр. Семеня звинуватила їх у дискримінації.

У березні 2023 року World Athletics змінила правила: атлетки з відмінностями у статевому розвитку й трансгендерні спортсменки зможуть брати участь у жіночих змаганнях, якщо рівень тестостерону в їхньому організмі не перевищуватиме показник у 2,5 наномоля на літр.

Семеня сподівається, що їй вдасться повністю скасувати вимогу World Athletics знижувати рівень тестостерону для спортсменок.

Раніше в ефірі Woman’s Hour на BBC Radio 4 Кастер Семеня заявляла, що не дозволить своїм дітям займатися легкою атлетикою й брати участь у змаганнях, оскільки в цьому спорті «до жінок ставляться як до тварин».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.