Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Киргизстані заборонили брати по матері замість по батькові

Конституційний суд країни скасував власне рішення, яке ухвалив у липні

Конституційний суд Киргизстану скасував власне рішення, що дозволяло дорослим жителям країни замість по батькові вказувати по матері. Про це пише «Бабель» із посиланням на відомство.

Це рішення пояснили «вкрай негативним ставленням суспільства до запропонованих змін, яке суперечить суспільним звичаям і підриває авторитет суду». Також скасували доручення уряду щодо розроблення відповідних поправок до закону.

Що передувало

У липні Конституційний суд Киргизстану постановив, що жителі країни з 16 років мають право вказувати по матері (матронім) замість по батькові. 

Відповідне рішення суд ухвалив у межах розгляду позову місцевої активістки Алтин Капалової, яка вимагала дати їй можливість вказувати по матері замість по батькові в документах своїх дітей.

Алтин Капалова ще у 2021 році оформила своїм неповнолітнім дітям свідоцтва про народження, у яких замість по батькові були вказані імена по матері.

За словами жінки, біологічні батьки не беруть участь у вихованні й житті своїх дітей і «не виділили дітям ані грошей, ні хвилини свого часу». Натомість вони, як стверджує жінка, створювали проблеми, відмовляючись підписувати різні бланки батьківської згоди.

Фото: Wikimedia Commons

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.