Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні вагітним жінкам дозволили самостійно обирати час декретної відпустки

Раніше жінки мали йти у відпустку після початку 30 тижня вагітності

Із 10 листопада вагітні жінки в Україні можуть за власним бажанням розпочати декретну відпустку після 30 тижня вагітності. Для цього достатньо подати заяву лікареві, який веде вагітність. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Якщо вагітна жінка захоче працювати й далі, то під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня вагітності вона має подати заяву лікареві, який веде її вагітність, із зазначенням дати, з якої сформують медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН).

Якщо пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН сформують з дати пологів. Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. Зменшувати розмір допомоги з вагітності й пологів також не будуть. 

У МОЗ нагадали, що стандартний строк МВТН становить 126 календарних днів. Але для жінок, у яких народилися кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів.

Як було раніше

Лікар із початком 30 тижня вагітності формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність, і з цієї дати жінка мала йти в декретну відпустку.

Вагітна могла продовжити працювати за власним бажанням, але кількість днів відпустки зменшувалася пропорційно до кількості днів, які вона працює. Крім того, зменшувався й розмір допомоги з вагітністю й пологами, оскільки він був повʼязаний із фактичною тривалістю відпустки.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.