Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЄ питання: як оформити лікарняний для декретної відпустки жінкам, які перебувають за кордоном

Пояснення від МОЗ

Вагітні жінки, які перебувають за кордоном, можуть без особистого огляду в лікаря отримати медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) у разі вагітності й пологів.

Як пояснили в МОЗ, лікарі можуть формувати медичні висновки на підставі іноземних медичних документів, що засвідчують факт вагітності або пологів у жінки. Для цього вагітна має надіслати лікареві (поштою чи доступним месенджером) перекладені державною мовою й нотаріально засвідчені (за потреби) іноземні медичні документи, у яких зазначено строк вагітності. На їх підставі український лікар сформує МВТН після настання 30 тижня вагітності пацієнтки.

МВТН у разі вагітності й пологів може сформувати як сімейний лікар, з яким пацієнтка уклала декларацію, так і будь-який інший лікар, який має право формувати МВТН у цій категорії.

Якщо пологи вже відбулися, український лікар сформує МВТН з дати пологів також на підставі іноземних медичних документів про пологи. Якщо пологи були ускладнені або народилися кілька дітей, лікар має сформувати медичний висновок не на 126, а на 140 календарних днів. 

У МОЗ також наводять покроковий алгоритм:

  1. Слід звернутися до лікаря в країні перебування. На момент настання чи після 30 тижня вагітності треба отримати іноземний медичний документ, у якому зазначено факт і термін вагітності.
  2. Іноземний медичний документ рекомендовано перекласти українською й нотаріально завірити переклади.
  3. Далі слід повідомити сімейного або іншого лікаря, якому пацієнтка надала право на перегляд медичної інформації в електронній системі охорони здоров’я, про необхідність сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність.
  4. Потім передати лікареві іноземні медичні документи і їхній переклад.
  5. Переконатися, чи зміг лікар успішно сформувати медичний висновок.
  6. В особистому кабінеті Пенсійного фонду України перевірити успішність сформованого електронного лікарняного.
  7. Повідомити роботодавця про е-лікарняний і чекати на соціальні виплати.

Раніше стало відомо, що вагітні в Україні зможуть самостійно обирати час декретної відпустки.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.