Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні пропонують запровадити електронні браслети для протидії домашньому насильству

З їхньою допомогою контролюватимуть, чи кривдник не контактує з потерпілою людиною

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №5629 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству. Про це повідомив народний депутат з фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Законопроєкт пропонує внести зміни до низки законодавчих актів, щоб мати змогу застосовувати до кривдників електронні засоби контролю. Це допоможе відстежувати, чи не порушують вони вимог обмежувальних приписів і заходів, наближаючись до потерпілої людини. 

У пояснювальній записці до законопроєкту звернули увагу, що подібний досвід є, зокрема, в Іспанії, Грузії, Румунії й Австрії. Там із метою контролю використовують електронні браслети для кривдників, а також спеціальні електронні пристрої для постраждалих осіб, які надсилають інформацію про наближення кривдника. 

Зазначається, що такий обмежувальний захід застосовуватиметься до засудженого лише за наявності письмової згоди на це особи, яка постраждала від домашнього насильства, або її законного представника (крім випадку, коли законним представником є засуджений). У разі застосування цього обмежувального заходу засуджений зобов’язаний носити електронний засіб контролю.

За даними правоохоронців, станом на жовтень 2023 року в Україні зареєстрували понад 5 тисяч кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством. Постраждали понад 4800 осіб, переважна більшість з яких жінки й діти.

У вересні міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомляв, що з початку року українські правоохоронці зареєстрували понад 192 тисячі заяв про домашнє насильство.

Ми розповідали, що робити, якщо ви стали свідком домашнього насильства.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.