Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні пропонують штрафувати за сексуальні домагання й насильство за ознакою статі

А також за домашнє насильство

Верховна Рада схвалила в першому читанні проєкт закону № 8329. Він вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення на тлі ратифікації Стамбульської конвенції. 

Як пише «Бабель», за насильство за ознакою статі пропонують штраф від 340 до 680 гривень. Або ж призначати громадські роботи від 20 до 40 годин, чи виправні роботи на місяць із відрахуванням 20% заробітку, чи адміністративний арешт до 10 діб.

Також у Раді пропонують запровадити адміністративну відповідальність за сексуальні домагання, які не спричинили тілесних ушкоджень і не повʼязані з проникненням в тіло іншої людини.

За це пропонують штраф від 340 до 850 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 30 годин. Якщо сексуальні домагання були щодо людини, із якою є службові або трудові взаємини, штраф становитиме від 850 до 1190 гривень. Або ж порушнику призначать громадські роботи на строк від 20 до 30 годин.

Штрафи за домашнє насильство

Людей, які вчинили домашнє насильство або насильство за ознакою статі, можуть затримати до трьох годин для складення протоколу. Якщо треба встановити особу або зʼясувати обставини – до 24 годин.

Депутати також пропонують запровадити адміністративну відповідальність за неповідомлення про домашнє насильство щодо дитини. Це стосується працівників соцслужби, які мають повідомляти про скоєне насильство в поліцію або до кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству. Відповідальність – штраф від 340 до 510 гривень (або виправні роботи на один місяць і відрахування 20% зарплати).

Крім того, депутати пропонують, щоби суддя під час розгляду справ про домашнє насильство чи насильство за ознакою статі зʼясовував, чи треба відправити кривдника на проходження спеціальної програми. Суддя повинен пояснювати доцільність або недоцільність цього. Раніше направлення на такі програми для кривдників було правом, а не обовʼязком судді, тому судді не завжди використовували цю норму.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.