Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЯпонію зобов’язали виплатити компенсацію «жінкам для втіх», яких змушували працювати в борделях

У Японії висловили «рішучий протест» у відповідь

Південнокорейський апеляційний суд зобов'язав Японію виплатити компенсацію групі із 16 жінок, яких змушували працювати в японських борделях під час війни. Про це пишуть Reuters і The Korea Times.

У 2016 році жінки подали позов до суду, вимагаючи компенсацію в розмірі 200 мільйонів вон кожній (майже 154 тисячі доларів США) за вчинене щодо них сексуальне насильство. Але Центральний окружний суд Сеула відхилив справу у 2021 році, посилаючись на суверенний імунітет – правову доктрину, що дозволяє державі бути звільненою від цивільного позову в іноземних судах.

Тепер Південнокорейський апеляційний суд скасував це рішення. Там заявили, що дії Японії вважаються «незаконними згідно з корейським цивільним законодавством», і додали, що компенсація має бути вищою за ту, яку просять постраждалі жінки.

«Потерпілих змушували щодня вступати в небажані статеві стосунки з десятками японських солдатів, а їхню навіть мінімальну свободу обмежували. У результаті вони отримали численні травми, ризикували завагітніти або померти, а також не змогли адаптуватися до суспільного життя після закінчення війни», – наголосили в суді.

У відповідь на рішення суду віцеміністр закордонних справ Японії Масатака Окано викликав посла Південної Кореї Юн Дукміна, щоб висловити «рішучий протест». А міністерка закордонних справ Японії Йоко Камікава назвала рішення суду «вкрай прикрим і неприйнятним», додавши, що воно суперечить міжнародному праву й домовленостям між двома країнами.

Зазначають, що Японія й Південна Корея врегулювали питання із сексуальним насильством над жінками відповідно до договору 1965 року, а «суперечку» на цю тему погодилися припинити у 2015 році. Проте вцілілі після війни «жінки для втіх» досі вимагають від Токіо вибачень і компенсацій.

Уперше Південна Корея вимагала компенсацій від Японії в січні 2021 року, для 12 жінок, які були змушені працювати в японських борделях.

 

Ілюстрація: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.