Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПрем’єр Румунії заявив, що країна не готова захищати права одностатевих пар

Зокрема надавати їм право брати шлюб

Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку заявив, що румунське суспільство не готове захищати права ЛГБТК+ людей, зокрема надавати одностатевим парам дозвіл брати шлюб. Про це пише Reuters.

У травні Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) постановив, що Румунія порушує права одностатевих пар, не дозволяючи їм офіційно оформити свої стосунки. Суд зобов’язав уряд країни виправити це.

В інтерв’ю радіостанції Europa FM прем’єр країни пояснив, чи виконуватиме Румунія вимоги ЄСПЛ: «Румунське суспільство наразі не готове до рішення (щодо запровадження рівності шлюбу – ред.). Це не один із моїх пріоритетів і... я не думаю, що Румунія готова. Я не консервативна людина, я... маю гомосексуальних друзів, у мене з цим немає проблем. Але я зараз говорю як прем’єр-міністр».

Марчел Чолаку додав, що це не перший і не останній випадок, коли Румунія не виконує рішення ЄСПЛ.

Румунія декриміналізувала гомосексуальні стосунки у 2001 році, на десятиліття пізніше, ніж інші країни Європейського Союзу. Проте в Румунії  досі не легалізували одностатеві шлюби або цивільні партнерства.

Три законодавчі пропозиції щодо запровадження цивільних союзів і для одностатевих пар, подані між 2016 і 2019 роками, ще не пройшли через парламентські комітети, а чотири аналогічні законопроекти були відхилені до 2020 року.

Опитування правозахисної групи ACCEPT у 2021 році показало: 71% опитаних румунів заявили, що юридичне визнання цивільного шлюбу для одностатевих пар не матиме жодного впливу на їхнє життя. Однак лише 43% висловилися на підтримку таких шлюбів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.