Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУкраїнські шахти беруть на роботу жінок через брак чоловіків – Reuters

Нині там працюють близько 400 жінок

Українські шахти почали наймати на роботу жінок на заміну чоловікам, які стали на захист України. Нині на вугільних шахтах ДТЕК на сході України працюють близько 400 жінок.

Журналісти з Reuters відвідали одну з шахт і поспілкувалися з її працівницями. Там вони зустріли 22-річну Христину, яка вже п’ять місяців працює техніком на глибині 470 метрів під землею. Дівчина обслуговує електропоїзди, які перевозять робітників. 

Христина розповіла, що пішла працювати в шахту, бо «почалася війна, а іншої роботи не було». Їй довелося залишити 4-річного сина Дениса вдома з бабусею. Старший брат Христини також працював на цьому підприємстві, але пішов в армію за два тижні після початку повномасштабного вторгнення.

За словами Христини, робота на шахті не з легких: кришки акумуляторів важкі, а пара може бути неприємною. Проте вона каже, що платять непогано й вона відчуває обов’язок допомоги тим, хто пішов воювати.

За даними ДТЕК, близько 3 тисячі із 20 тисяч її шахтарів долучилися до Збройних сил України. З тисячі шахтарів цієї шахти та сусіднього підприємства, які пішли воювати, 42 загинули.

У Reuters зазначають: хоча деякі жінки працювали в шахтах іще до повномасштабної війни, уряд забороняв їм виконувати фізично важку роботу. Після скасування цієї заборони в шахтах ДТЕК працюють близько 400 жінок, проте це лише 2,5% від загальної кількості підземних працівників.

У компанії повідомили, що жінки виконують лише допоміжні підземні роботи, які не потребують сильної фізичної праці.

«Ми робимо все на тому ж рівні, що й чоловіки, якщо тільки це не щось дуже важке, що ми не можемо підняти», – поділилася 43-річна Наталія. Вона працює техніком і перевіряє потяги. Раніше Наталія працювала в магазині з продажу електроніки, поки не втратила роботу через російське вторгнення.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.