Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСуд виніс вирок у справі про напад на художника Даніеля Скрипника

Інцидент трапився наприкінці травня цього року

Подільський суд міста Києва виніс вирок щодо нападу на художника Даніеля Скрипника. Про це повідомляє правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ».

Інцидент стався наприкінці травня 2023 року. За словами художника, він ішов увечері містом і зустрів групу з шести людей, серед яких була одна дівчина і п’ятеро чоловіків. Один із цих чоловіків пішов за Даніелем і почав вигукувати гомофобні фрази на його адресу, а згодом художника побили.

У вироку зазначено, що обвинувачені «висловлюючи нецензурні вирази щодо можливої на їхню думку гомосексуальної орієнтації потерпілого, маючи єдиний умисел, почали умисно наносити йому удари».

Правопорушникам призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на 2 роки за ч. 2 ст. 296 ККУ (хуліганство, вчинене групою осіб) зі звільненням від відбування покарання з іспитовим терміном 1 рік і з урахуванням обставини, що обтяжує покарання відповідно до ст. 67 ККУ. 

Також суд частково задовольнив цивільний позов потерпілого й призначив йому відшкодування моральної шкоди в розмірі 60 тисяч гривень.

У правозахисному центрі прокоментували вирок суду: «Ця справа цікава тим, що вперше щодо гомофобного злочину суд застосував ст. 67 ККУ, а саме визнав вчинення кримінального правопорушення на ґрунті статевої приналежності як обставину, що обтяжує покарання. 

Законопроєктом №5488 щодо реагування на прояви нетерпимості, що знаходиться на розгляді Верховної Ради, зокрема передбачається введення у ст. 67 ККУ визначення терміну нетерпимості за певним переліком ознак, включаючи СОГІ».

У центрі зазначили, що цей випадок, а також нещодавній вирок львівського суду щодо злочину на ґрунті трансфобії, демонструють намагання правоохоронної й судової системи релевантно реагувати на злочини нетерпимості за ознаками СОГІ (сексуальної орієнтації й гендерної ідентичності).

«Тому дуже важливо надати їм коректні правові інструменти й нарешті вдосконалити низку законодавчих норм щодо реагування на прояви нетерпимості, зокрема за ознаками СОГІ, які викладені у законопроєкті №5488», – підсумували правозахисники.

ПРО ЩО ЗАКОНОПРОЄКТ №5488

Законопроєкт №5488 про відповідальність за дискримінацію й нетерпимість зареєстрували 13 травня 2021 року. Він передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, а також Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Зокрема, законопроєкт упроваджує тлумачення терміну «нетерпимість» і пропонує встановити кримінальну відповідальність за «публічні заклики до насильства на ґрунті нетерпимості, а також інші умисні дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі й ненависті на ґрунті нетерпимості».

Законопроєкт також пропонує додати до обтяжувальних обставин за адміністративне правопорушення вчинення правопорушення з мотивів нетерпимості. Крім того, він упроваджує відповідальність за порушення законодавства у сфері запобігання й протидії дискримінації у вигляді штрафу для громадян від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб і суб’єктів підприємницької діяльності – від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, законопроєкт надає право Уповноваженому ВР з прав людини складати протоколи про адміністративні правопорушення. Це означає, що постраждалі зможуть звертатися не лише до поліції, але й до омбудсмана.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.