Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСуд ЄС підтвердив, що держслужбовицям можуть забороняти носити хіджаб на роботі

Або інші символи, що свідчать про їхні філософські або релігійні переконання

Суд ЄС постановив, що державні адміністрації мають право забороняти своїм співробітникам відкрито носити будь-які символи, що свідчать про їхні філософські або релігійні переконання. Так прагнуть дотримуватися «нейтрального адміністративного середовища», пише Politico.

У суді пояснили свою позицію: «Таке правило не дискримінаційне, якщо воно застосовується в загальному порядку до всіх співробітників установи й обмежується тим, що є суворо необхідним».

Таке рішення ухвалили на тлі справи жінки з муніципалітету Анс в Бельгії. Вона поскаржилася місцевому суду на дискримінацію після того, як їй заборонили носити хіджаб на роботі. Після цього випадку місто заборонило всім працівникам офіційних установ носити символіку, що вказує на їхні релігійні чи ідеологічні переконання.

Суд у Льєжі звернувся до суду ЄС із питанням, чи не є це правило нейтралітету, запроваджене муніципалітетом, дискримінацією, що суперечить законодавству ЄС.

Суд вирішив, що це правило «може розглядатися як таке, що об’єктивно виправдане законною метою», але додав, що протилежна політика, яка дозволяє носіння релігійних символів, також була б виправданою.

«Кожна держава-член ЄС і будь-який внутрішньодержавний орган у межах своїх повноважень має свободу розсуду у визначенні нейтральності публічної служби, яку вона має намір підтримувати на робочому місці, залежно від власного контексту», – зазначає суд.

Суд додав: «Однак ця мета повинна досягатися послідовно й систематично, а заходи, що вживаються для її досягнення, повинні обмежуватися лише тим, що є суворо необхідним. Національні суди повинні перевіряти дотримання цих вимог».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.