Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Вікно життя». У Полтаві відкрили простір, де жінки можуть анонімно залишити немовля

Кримінальної відповідальності за це не буде

В обласній клінічній лікарні в Полтаві 28 листопада відкрили «вікно життя». Це пункт, де жінки можуть залишити дітей, які стали небажаними під час чи після вагітності. Про це пише «Суспільне».

«Вікно життя» працює цілодобово. 

«Є дзвоник, на першому поверсі є відділення, яке функціонує і є пост медичної сестри. Вони відреагують на візит, що залишилася дитина. Вони забирають дитину, і на першому поверсі є відділення на 12 ліжок інтенсивної терапії для новонароджених», – пояснив головний лікар Григорій Оксак.

Віддати немовля можна анонімно, кримінальної відповідальності за це не буде, зазначив очільник ОВА Філіп Пронін. 

«Коли вже матір пішла з пологового будинку і щось змінила у своїй думці, ставленні до виховання дитини, то для таких ситуацій, ми і створили це «вікно життя». Створили таке пристойне, захищене місце, де людина може залишити своє дитя», – сказав Пронін.

Він розповів, що відкрити «вікно життя» вирішили на тлі події 19 листопада в Глобиному. Тоді на місцевому смітнику знайшли живе немовля.

«Ми плануємо в майбутньому відкрити ще декілька таких місць, де можуть залишати дітей, у найбільших містах області. По Україні, наскільки мені відомо, уже існує декілька десятків місць. Це Київ, Одеса, Харків. Ми – одна з тих областей, яка відреагували на такий випадок миттєво», – сказав очільник Полтавської ОВА.

За словами директора обласного департаменту охорони здоров’я Віктора Лисака, раніше послугами «вікон життя» не користувалися, бо не було запиту.

«Якщо ми говоримо про «відмовних» дітей, які в пологових стаціонарах залишилися, то їхня кількість до воєнного стану зменшувалася, бо працювали психологи й служба дитини (служба у справах дітей – ред.). Зараз їхня кількість збільшилася, у середньому від 10 до 15 дітей (щороку – ред.), які залишаються в пологових будинках», – зазначив Лисак.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.