Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниБританським тренерам заборонили зважувати гімнасток без «обґрунтованих» причин

Щоб боротися з негативними наслідками, як-от тривогою й розладами в харчуванні

У Великій Британії тренерам обмежили можливість зважувати гімнасток, а в деяких випадках заборонили. Так хочуть боротися зі «шкідливими практиками», які можуть викликати проблеми з фізичним і психічним здоров’ям спортсменок. Про це пише BBC.

Нові правила не дозволяють зважувати гімнасток у віці до 10 років. Старших спортсменок у віці до 18 років можна зважувати лише за їхньої згоди і згоди батьків чи опікунів.

Зважувати гімнасток можуть лише спортивні експерти або медичні працівники. Для цього мають бути «науково обґрунтовані аргументи». Наприклад, визначати вагу гімнасток можна лише для того, щоб відстежувати їхній зріст або щоб розробити вправи, оптимальні для їхнього тіла.

Таку політику запровадили, щоб боротися з «неналежними практиками», пов’язаними зі зважуванням, які викликають у гімнасток проблеми з фізичним і психічним здоров’ям. Зокрема, це розлади харчової поведінки, депресія й тривога.

Контроль ваги

У 2022 році Whyte Review опублікували доповідь про проблеми гімнастики у Великій Британії, яку підготували на замовлення Міністерства спорту Великої Британії і Sport England.

У звіті йдеться, що гімнастки в Британії зазнають фізичного й емоційного насильства, зокрема, тренери контролюють їхню вагу. Щодо гімнасток застосовували фізичні покарання, змушували працювати до стану дистресу, а також забороняли їсти, пити й ходити до вбиральні. Зазначають, що деякі тренери обшукували сумки спортсменок, шукаючи їжу. 

Колишня гімнастка Елоїза Йотішкі в коментарі BBC Sport розповіла, що зважування використовували як покарання. У червні 2022 року Йотішкі стала першою (і поки єдиною) гімнасткою, яка виграла цивільну справу проти Британської асоціації гімнастики за зловживання, яких вона зазнала від тренера Ендрю Гріффітса. Асоціація  визнала повну відповідальність і принесла вибачення.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.