Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Ірландії проведуть референдуми щодо вилучення з конституції сексистських висловів

Зокрема тих, що «визначають місце жінки» в суспільстві

В Ірландії до Міжнародного жіночого дня у 2024 році проведуть два референдуми про зміни до конституції країни. З неї, зокрема, хочуть вилучити сексистські формулювання щодо жінок. Про це пише BBC.

Зміни передбачають більш широку концепцію сімʼї й ролі жінок у суспільстві. На референдум наступного року винесуть питання про розширення визначення сім’ї. Нинішній захист, який надається родинам згідно з конституцією, поширюється лише на одружені пари. 

Запропоновані поправки розширюють це право й на інші форми довготривалих відносин. Зокрема, визнаватимуться неповні родини або родини, у яких опікунами є бабусі чи дідусі.

На іншому референдумі вирішуватимуть щодо вилучення з конституції формулювання, яке «визначає місце жінки». Нині воно звучить так: «Зокрема, держава визнає, що своїм життям в сімʼї жінка надає державі підтримку, без якої не може бути досягнуто загального блага».

Натомість пропонується інше формулювання: «Держава визнає, що піклування членів родини одне про одного з огляду на зв’язки, які існують між ними, надає суспільству підтримку, без якої не може бути досягнуте загальне благо, і прагне підтримувати таке піклування».

Міністр із питань інтеграції Родеріх О’Горман підкреслив, що «місце жінки там, де вона цього хоче».

«Архаїчне посилання на місце жінки в домі не принесло нічого хорошого для життя жінок в цій країні. Основним моментом є те, що жінки самі обирають ролі, які вони відіграють у нашому суспільстві. Цей референдум надасть ще одну можливість відійти від Ірландії 1937 року й продовжити шлях до створення більш доброзичливого й інклюзивного суспільства, яке визнає й поважає потреби всіх громадян», – зазначив О’Горман.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.