Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниІранські силовики застосовували зґвалтування як покарання для учасників протестів – правозахисники

Деякі з постраждалих були неповнолітніми

Іранські сили безпеки застосовували зґвалтування й сексуальне насильство для катування, покарання й нанесення тривалої фізичної й психологічної шкоди учасникам загальнонаціональних протестів, що охопили країну у 2022 році. Деякі з постраждалих були неповнолітніми.

Про це йдеться у звіті Amnesty International. Він ґрунтується на свідченнях 12 жінок, 26 чоловіків, 14-річної дівчинки й шести неповнолітніх хлопців. Із 45 опитаних 16 зазнали тих чи тих форм сексуального насильства. За даними Amnesty, шестеро людей зазнали групових зґвалтувань. 

Злочини відбувалися у в’язницях і міліцейських мікроавтобусах, а також у школах чи житлових будинках, незаконно перепрофільованих під місця ув’язнення. 

Amnesty International також задокументувала, що 29 постраждалих осіб зазнали інших форм сексуального насильства, крім зґвалтування: обмацування, калічення статевих органів, насильницьке обрізання волосся тощо.

В Amnesty зазначають, що сексуальне насильство часто супроводжувалося побиттям і погрозами, потерпілим давали невідомі препарати, відмовляли в їжі й воді. Також іранські сили безпеки відмовляли потерпілим у медичній допомозі.

Amnesty International визначили, що винуватцями злочинів були агенти Корпусу вартових ісламської революції, добровольчого воєнізованого формування «Басідж», Міністерства розвідки, а також підрозділів поліції, включаючи поліцію громадської безпеки, слідчий відділ поліції і спецпідрозділи.

Переважна більшість потерпілих повідомили Amnesty International, що вони не зверталися до правоохоронців, побоюючись за свою безпеку. Вони вважають, що судова система є інструментом репресій, а не відшкодування.

Троє потерпілих подавали офіційні скарги, однак двоє з них згодом відкликали їх, оскільки отримали погрози від сил безпеки. Третій людині у відповідь на скаргу сказали, що вона сплутала обшук із сексуальним насильством.

В Amnesty International повідомили, що влада Ірану досі не висунула звинувачень і не притягнула до відповідальності осіб за випадки зґвалтування й інше сексуальне насильство, задокументоване у звіті.

Протести в Ірані поширилися після смерті під 22-річної курдської жінки Махси Аміні у вересні 2022 року. Її затримали за нібито порушення носіння хіджаба.

Під час протестів силовики заарештували понад 19 тисяч осіб, щонайменше 500 протестувальників було вбито. За даними правозахисних груп, які задокументували тортури й сексуальне насильство, що застосовувалися до заарештованих, серед них були діти.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.