Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПолонений Максим Буткевич отримав Національну правозахисну премію

Нагороду замість Максима отримував його батько

Правозахисник і військовий Максим Буткевич, який наразі перебуває в російському полоні, цьогоріч став лауреатом Національної правозахисної премії. Про це повідомив «Центр громадянських свобод», який є одним з організаторів премії.

Нагороду замість Максима отримував його батько Олександр Буткевич. Під час вручення він згадав листи, які раніше писав йому син.

«Війна – це страшна штука, але я все-таки сподіваюся, що вона не зробить нас настільки грубими й жорстокими, що після неї ми відсунемо права людини на другий чи на третій план. Боротьба відбувається за права людини, за ті демократичні цінності, які відсутні в рф і які ворог намагається знищити в нас», – зацитував Максима його батько.

До повномасштабного вторгнення Максим Буткевич спеціалізувався на допомозі біженцям, переселенцям і протидії дискримінації. Він став співзасновником проєкту «Без кордонів». Понад 20 років Максим Буткевич присвятив правозахисній діяльності, а в березні 2022 року вступив у Збройні сили України. У червні того ж року потрапив у російський полон у районі Золотого й Гірського на Луганщині. 

10 березня 2023 року підконтрольний росії суд на території окупованої Луганської області «засудив» Буткевича до 13 років позбавлення волі. Йому інкримінували «жорстоке поводження з цивільним населенням і застосування в збройному конфлікті заборонених методів». Також Максима звинуватили в «замаху на вбивство двох осіб й умисному ушкодженні майна». 

Із серпня 2023 року місцеперебування Максима Буткевича було невідоме. Проте на початку грудня адвокат Буткевича Леонід Соловйов повідомив, що правозахисник перебуває в колонії міста Хрустальний (до 2016 року – Красний Луч) на тимчасово окупованій території Луганщини. 

Національна правозахисна премія – це недержавна нагорода, яку призначають за особистий внесок у захист прав людини в Україні. Щороку нагородження відбувається 10 грудня, у День захисту прав людини, у межах Національної правозахисної «НеКонференції». На події збираються правозахисники з різних куточків України, щоб популяризувати цінність прав людини та вшанувати внесок правозахисної роботи.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.