Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖінка з Техасу, якій заборонили робити аборт, виїхала переривати вагітність в іншому місці

Оскільки Верховний суд штату скасував дозвіл на процедуру

Жінка з Техасу, якій заборонили переривати вагітність попри ризики для здоров’я, виїхала зі штату, щоб зробити аборт в іншому місці. Про це пише BBC.

У Техасі діють суворі закони щодо абортів. Напередодні суд нижчої інстанції штату надав 14-денний тимчасовий обмежувальний наказ проти заборони штату на аборти, щоб 31-річна Кейт Кокс могла законно перервати свою вагітність.

Кокс зверталася до суду із вимогою дозволити зробити аборт після того, як дізналася, що її плід має трисомію за 18-ю хромосомою, або синдром Едвардса, – смертельне генетичне захворювання. Дитина або народиться мертвою, або помре незабаром після народження. 

Зазначається, що за останній місяць Кокс тричі потрапляла до лікарні через сильний біль і рясні кривависті виділення. Крім того, лікарі стверджують: якщо жінка народжуватиме, то це може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям і неможливості мати дітей у майбутньому.

Утім, генеральний прокурор Техасу Кен Пакстон звернувся до суду вищої інстанції з вимогою скасувати дозвіл на аборт. За його словами, Кокс не змогла довести, що небезпека для її здоров’я пов’язана саме з вагітністю, а також що її симптоми вказують на те, що вона «під загрозою смерті».

Верховний суд на вимогу прокурора призупинив дозвіл на аборт. Згодом судді винесли рішення на користь Пакстона, заявивши, що вони повинні поважати «політичний вибір» законодавців штату. Суд також постановив, що лікар Кейт Кокс не засвідчив належним чином, що здоров’я жінки було під загрозою через «небезпечний для життя фізичний стан».

Ненсі Нортап, президентка Центру репродуктивних прав, яка представляє інтереси Кейт Кокс, прокоментувала: «Останній тиждень юридичної невизначеності був для Кейт справжнім пеклом. Її здоров'я під загрозою. Вона потрапляла в лікарню швидкої допомоги і не могла більше чекати. Вона відчайдушно хотіла отримати допомогу там, де живе, і одужати вдома, в оточенні сім'ї».

У центрі не повідомили, куди виїхала Кокс і додали, що вона недоступна для коментарів.

У Техасі немає закону, що забороняє виїжджати за межі штату для проведення аборту, але деякі округи ухвалили такі обмеження впродовж останніх місяців. У жовтні округ Лаббок став найбільшим округом, який визнав незаконним виїзд з округу для проведення аборту.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.