Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКолишня японська військовослужбовиця Ріна Гоной виграла справу про сексуальне насильство

Це успіх для країни, у якій тема сексуального насильства досі лишається табуйованою

Суд у Японії визнав трьох колишніх солдатів винними в сексуальному насильстві над їхньою колегою, колишньою військовою Ріною Гоной. Ця справа привернула увагу міжнародної спільноти і японського суспільства, у якому тема сексуального насильства досі лишається табуйованою.

Про це пишуть The Guardian і Reuters.

Зазначають, що солдатів Шутаро Сібуя, Акіто Секіне і Юсуке Кімезаву засудили до двох років позбавлення волі умовно.

Гоной прокоментувала рішення суду: «Я вважаю, що те, що суд урахував мої претензії й виніс обвинувальний вирок піде на користь японському суспільству. Вирок доводить, що не можна робити речі заради розваги, такі дії є справжнім злочином».

Більше про інцидент

Ріна Гоной була офіцеркою в Силах самооборони Японії (JSDF). Вона розповідала, що після вступу на службу у 2020 році зазнавала сексуальних домагань і переслідувань. А у 2021 році під час військових навчань Гоной постраждала від сексуального насильства: її схопили троє солдатів і почали імітувати з нею статевий акт. Вона поскаржилася на інцидент керівництву, однак це не дало результатів.

У 2022 році Гоной пішла з армії й публічно розповіла про пережите сексуальне насильство, виклавши відео в YouTube. Також жінка подала позов до суду, вимагаючи відшкодування збитків за напад і за бездіяльність у відповідь на її скарги.

За повідомленнями японських ЗМІ, обвинувачені заперечували, що їхні дії були сексуальним насильством, і заявили, що вибачилися перед Гоной.

Після того, як про інцидент стало відомо, Міністерство оборони Японїі принесло вибачення Гоной і повідомило, що звільнило п’ятьох чоловіків, причетних до нападу на неї, а ще чотирьох притягнуло до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, справа Ріни Гоной спонукала міністерство провести розслідування. У результаті зафіксували близько 1400 випадків сексуальних домагань і знущань в армії, про які не повідомляли раніше.

Справа Ріни Гоной набула розголосу в Японії, оскільки в країні постраждалі від сексуального насильства досі не можуть вільно говорити про пережитий досвід. Завдяки своїй боротьбі Гоной увійшла до цьогорічного списку 100 найвпливовіших жінок від BBC, а видання Time додало її до переліку 100 нових світових лідерів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.