Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВерховний суд США перегляне дозвіл на пігулки для переривання вагітності

Результат може вплинути не лише на доступ до пігулок, але й на повноваження Федерального управління з ліків

Верховний суд США погодився заслухати усні аргументи у справі, яка може визначити майбутнє препаратів для медикаментозного аборту. Це перша велика справа щодо права на аборт, яка потрапить до найвищої судової інстанції країни, після скасування рішення у справі «Ро проти Вейда», яке робило легальними аборти в США.

Про це пише The Guardian.

Рішення у справі, імовірно, ухвалять улітку 2024 року. Результат справи може вплинути не лише на доступ до пігулок, але й на повноваження Федерального управління з ліків самостійно регулювати виготовлення й продаж будь-яких препаратів.

Препарат, про який ідеться, – міфепристон. Це один із двох препаратів, які зазвичай використовують для медикаментозного аборту, які є найбільш поширеними у США. Понад 100 досліджень, проведених у 26 країнах, підтвердили надійність міфепристону. Якщо доступ до нього заборонять, клініки проводитимуть медикаментозні аборти, використовуючи лише мізопростол. А такі процедури менш ефективні й матимуть небезпечні побічні ефекти.

Торік асоціація антиабортних організацій і лікарів «Альянс за медицину Гіппократа» подала федеральний позов, стверджуючи, що Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) перевищило свої повноваження, коли схвалила міфепристон у 2000 році.

У квітні федеральний суддя Техасу, якого пизначив колишній президент Дональд Трамп, виніс попереднє рішення про призупинення схвалення міфепристону й вилучення препарату з ринку.

У серпні апеляційний суд Пʼятого округу (один із найконсервативніших федеральних апеляційних судів у США) постановив, що хоча призупиняти дозвіл на міфепристон уже запізно, потрібно суттєво обмежити доступ до препарату. Адміністрація президента Джо Байдена й компанія Danco Laboratories, яка виробляє міфепристон, звернулися до Верховного суду з проханням втрутитися в цю справу.

Верховний суд призупинив рішення федерального суду на час розгляду справи, тому міфепристон поки що залишається широкодоступним у штатах, де дозволені аборти. Якщо суд залишить рішення Пʼятого округу в силі, це зведе нанівець нещодавні зусилля FDA, які вдосконалили дозування препарату й розширили доступ до нього, дозволивши призначати його на більш пізніх термінах вагітності й за допомогою телемедицини.

У середу, 13 грудня, Верховний суд погодився заслухати обʼєднані клопотання від адміністрації Байдена й Danco Laboratories, які закликали суддів не підтримувати заборону міфепристону.

Будь-яке рішення суду вплине на всі 50 штатів, включно з тими, які захищають право на аборт. В останні місяці штати Вашингтон і Каліфорнія почали накопичувати запаси міфепристону.

Негативне рішення суду може також поставити під загрозу регуляторні повноваження FDA і створити екзистенційну загрозу для фармацевтичних компаній. Якщо суд зможе заборонити пігулки для переривання вагітності, то під прицілом консерваторів може опинитися будь-який вид ліків, як-от для захисту від ВІЛ чи гормонотерапія для трансгендерних людей.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.