Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Польщі жінка вимушено виїхала за кордон, щоб зробити аборт. ЄСПЛ відреагував

Суд постановив, що законодавство Польщі порушує права жінки

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив, що Польща порушує право вагітної жінки на приватне й сімейне життя, забороняючи їй зробити аборт у рідній країні. У її плоду діагностували синдром Дауна, і жінка була змушена виїхати за кордон, щоб перервати вагітність, адже з 2020 року право на аборт у Польщі суворо обмежене.

Жінка завагітніла у 2020 році, на 14-му тижні вагітності в плода діагностували синдром Дауна. Жінка запланувала зробити аборт у варшавській лікарні 28 січня 2021 року. Однак незабаром у Польщі набула чинності заборона переривати вагітність через аномалії плоду. Через це жінка була змушена полетіти в Нідерланди, щоб зробити аборт там.

Суд постановив, що обмеження права на аборт і вимушена поїздка за кордон «мали значний психологічний вплив» на жінку.

«Таке втручання в її права, зокрема в медичну процедуру, на яку вона мала право і яка вже була запланована, створило ситуацію, яка позбавила її належних гарантій проти свавілля», – наголосили в суді.

Польщу зобов’язали виплатити жінці 16 тисяч євро компенсації.

Нині в Польщі діє майже повна заборона на аборти. Перервати вагітність дозволено лише у двох випадках: якщо вона настала внаслідок зґвалтування й у випадку загрози життю або здоров’ю жінки.

У листопаді польська партія «Лівиця» внесла до Сейму два законопроєкти щодо лібералізації законодавства про аборти.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.