Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниТаліби відправляють до в’язниць жінок, які зазнали насильства – ООН

Це робиться нібито для захисту жінок

Представники «Талібану» відправляють до в’язниць жінок, які пережили насильство. Вони стверджують, що це робиться «для захисту». Про це йдеться у звіті ООН, пише BBC.

В організації наголосили, що така практика шкодить психічному й фізичному здоровʼю потерпілих. Утім, в Афганістані більше не лишилося центрів для жінок, де вони можуть отримати допомогу. 

За даними Місії ООН з надання допомоги Афганістану (UNAMA), у країні був високий рівень гендерного насильства, а з приходом талібів до влади у 2021 році він лише зріс. Колись в Афганістані існувало 23 державні центри захисту жінок, але зараз немає жодного. 

Представники «Талібану» заявляють, що шелтери для жінок це «західна концепція» і в них нема потреби, оскільки «жінки повинні перебувати зі своїми чоловіками або членами сімʼї чоловічої статі». Таліби кажуть, що просять чоловіків узяти на себе «зобов’язання» не завдавати шкоди жінці, яка пережила насильство.

У разі, коли жінка не має родичів-чоловіків, з якими вона могла б залишитися, її відправляють до в’язниці «для захисту». Місія ООН порівнює це з тим, як вʼязниці використовували для розміщення наркозалежних і безхатьків у Кабулі. 

«Увʼязнення жінок, які вже перебувають у вразливому становищі, у каральному середовищі також може негативно вплинути на їхнє психічне й фізичне здоровʼя, призвести до повторної віктимізації й поставити їх під загрозу дискримінації й стигматизації після звільнення», – наголосили представники місії.

Прийшовши у 2021 році до влади в Афганістані, таліби запровадили низку обмежень для жінок. Їм заборонили долучатися до більшості сфер суспільного життя, обмежили право на освіту, заборонили працювати в місцевих і неурядових організаціях, займатися спортом, відвідувати парки розваг і салони краси.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.