Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Ні означає ні». У Чехії змінять юридичне визначення зґвалтування

Відповідальність за зґвалтування буде ґрунтуватися на концепції статевого акту без згоди

Чеський уряд схвалив пропозицію змінити визначення зґвалтування, запровадивши принцип «Ні означає ні». Про це пише Euractiv.

Якщо пропозицію підтримає парламент, то кримінальна відповідальність за зґвалтування буде ґрунтуватися не на концепції зґвалтування як примусового статевого акту, а на концепції статевого акту без згоди.

Згідно з пропозицією, незгода може бути виражена не лише вербально, але й жестами, плачем або прийняттям захисної позиції. Також враховуватиметься беззахисний стан потерпілої людини, коли вона не може висловити або сформувати свою волю з обʼєктивної причини: через хворобу, сон, психічний розлад, сильне спʼяніння, фізичне обмеження або медичні показання.

За останні роки 16 європейських країн погодилися змінити визначення зґвалтування.

Мальта, Хорватія, Кіпр, Греція, Іспанія, Словенія й Хорватія застосовують підхід «Так означає так», який криміналізує поведінку, що не передбачає активного пошуку згоди іншої сторони.

Латвія, Данія, Люксембург, Бельгія, Німеччина й Швеція застосовують підхід «Ні означає ні», який передбачає кримінальну відповідальність за секс без згоди одного з людей. 

Франція й Австрія дотримуються визначення зґвалтування, яке базується на застосуванні насильства або погроз.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.