Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини74 удари батогом. В Ірані покарали жінку, яка опублікувала фото без хіджаба

Її звинуватили в «порушенні громадської пристойності й порядку»

Іранська активістка Роя Хешматі отримала покарання у вигляді 74 ударів батогом через те, що опублікувала фото без хіджаба й «порушила» цим «суспільну мораль». Про це пише The Independent із посиланням на іранські ЗМІ.

У заяві на офіційному сайті новин Mizan судова влада заявила, що Рою Хешматі покарали за нібито ймовірні звʼязки з групами за межами Ірану, які порушували правила носіння хіджаба й підбурювали до цього інших.

«Засуджена Роя Хешматі заохочувала вседозволеність, зʼявляючись у громадських місцях Тегерана в ганебному вигляді. Її покарання у вигляді 74 ударів батогом було виконано відповідно до закону й шаріату», – ідеться в повідомленні.

Інцидент викликав обурення серед багатьох людей, зокрема активістів і політичних коментаторів, які засудили «нелюдське» покарання.

23-річну Хешматі заарештовували ще у квітні 2023 року, адже вона активно виступала проти обов’язкового носіння хіджаба. Її утримували під вартою 11 днів за звинуваченням у «появі на публіці без приписаного релігією хіджаба». Пізніше Хешматі звинуватили в «пропаганді проти режиму», «порушенні громадської пристойності й порядку», а також «створенні непристойного контенту в соціальних мережах і заохоченні людей до аморальності».

Спочатку жінку засудили до 13 років позбавлення волі й штрафу в розмірі близько 25 доларів і 74 ударів батогом. Пізніше апеляційний суд скасував тюремний вирок.

У дописі, опублікованому в Instagram, Хешматі описала, як відбулося покарання. За її словами, її бив чоловік шкіряним батогом по плечах, спині, сідницях і ногах у «маленькій кімнаті, схожій на середньовічну катівню». Під час покарання Хешматі шепотіла собі під ніс пісню «Вставай, жінко, за життя, за свободу».

Активістка також розповіла, що працівники суду намагалися прикрити її голову, оскільки навіть після покарання вона відмовлялася носити хіджаб.

«[Побиття] закінчилося. Ми вийшли з приміщення. Я не дозволила їм подумати, що мені було боляче... Ми підійшли до судді, відповідальної за виконання вироку. Агентка йшла позаду мене й слідкувала, щоб моя хустка не спала з голови. Я скинула хустку на вході до зали суду. Жінка попросила мене одягнути її назад. Я не зупинилася, і вона знову натягнула її мені на голову», – написала Хешматі.

Після загальнонаціональних протестів, які спалахнули в Ірані у 2022 році, влада країни запровадила суворіші закони щодо носіння хіджаба. За відмову дотримуватися дрес-коду жінки стикаються з покараннями й обмеженнями.

Торік, у жовтні, в Ірані померла неповнолітня дівчина, яку побила поліція моралі за неправильне носіння хіджаба.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.