Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниФеміністки в Аргентині стикаються з погрозами й насильством. Що відбувається

Це пов’язують із приходом до влади нового президента

Аргентинські журналістки, які пишуть на гендерні теми, стикаються з хвилею погроз і переслідувань. Унаслідок цього деяким довелося призупинити свою діяльність.

Через велику кількість погроз журналістка й активістка Лучіана Пекер була змушена виїхати з країни. «Ми зіткнулися з полюванням на відьом з боку ультраправих», – цитує її The Guardian.

Такі тенденції пов’язують із приходом у грудні 2023 року до влади нового президента – Хав’єра Мілея. Видання The Guardian зазначає, що Мілей підтримує скасування легалізації абортів в Аргентині (процедуру дозволили у 2020 році) і готовий провести референдум щодо цього питання в разі необхідності. 

Також видання зазначає, що лібертаріанський рух, який допоміг привести Мілея до влади, схоже, свідомо обрав феміністок мішенню, коли почав створювати свою базу прихильників у 2018 році.

Лучіана Пекер зазначає: «Фемінізм в Аргентині був рушійною силою в боротьбі за права жінок у всій Латинській Америці, тому для глобальних лібертаріанських ультраправих так важливо спробувати дисциплінувати аргентинських жінок».

Нападів через свою діяльність зазнала також журналістка Жизель Леклерк. Вона висвітлювала зародження лібертаріанського руху в Аргентині для незалежної медіакомпанії Perfil й отримувала погрози після того, як розкрила, як журналістки-феміністки стають мішенню для переслідувань.

«Вони розмістили мою домашню адресу в інтернеті... Один лібертаріанець надіслав мені пряме повідомлення про те, що прийде до редакції і зʼїсть мою печінку», – розповіла Леклерк в інтервʼю The Guardian.

Одна з найуспішніших аргентинських авторок Клаудія Піньейро розповіла, що бачить сотні погроз й образливих повідомлень щоразу, коли перевіряє свої акаунти в соціальних мережах.

«Вони кажуть, що знають мій номер телефону, знають моє улюблене кафе, надсилають мені сотні фотографій ерегованих пенісів, називають мене старою бабою», – розповіла вона, зізнавшись, що їй довелося звернутися до лікарів через вплив цих погроз на її психічне й фізичне здоров’я.

Піньейро вважає, що погрози на адресу феміністок є цілеспрямованою кампанією. А Жизель Леклерк каже, що Мілей звернувся до тієї частини населення, яка «дуже розлючена просуванням гендерних прав, розлючена фемінізмом, а школярам гірко від того, що їхні однокласниці раптом отримали повноваження й виступили проти них».

«Молоді люди реагують на Мілея, тому що він представляє їх – зламаних, неврівноважених, із правом вселяти страх. Мій страх робить зі мною те, що завжди робить з жінками: він замикає мене в собі. Свобода жінок відступає з розвитком мачизму – чоловіків, які тікають від жінок, чоловіків, яких представляє Мілей, мачо-сфери», – наголосила Лучіана Пекер.

Перед загальними виборами в країні минулого року феміністична група за свободу преси Periodistas Argentinas, що складається з 220 журналісток, опублікувала заяву, у якій попередила про «поширення мови ненависті» проти них і «виключення наших голосів» з боку медіакомпаній, які, як правило, прибирають зі свого штату журналісток, яким загрожує небезпека.

«Питання в тому, як продовжувати робити репортажі, коли нас трясе від страху, – сказала засновниця групи Клаудія Акунья. – Ніхто не збирається піклуватися про нас, тому ми повинні йти рука об руку разом, думати разом, брати участь у колективному самозахисті».

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.