Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗасновник однієї з найбільших євангельських церков 20 років катував і ґвалтував вірян – ВВС

На свідчення постраждалих не реагували належним чином

Засновник однієї з найбільших у світі християнських євангельських церков «Синагога церкви всіх народів» вдавався до тортур і ґвалтування своїх вірян упродовж 20 років. Докази цьому знайшло BBC спільно з міжнародною медіаплатформою openDemocracy.

Темітопе Балогуна Джошуа, або Ті Бі Джошуа був успішним проповідником, зокрема, телепроповідником, і мав велику кількість послідовників у світі. Джошуа визнали одним із найвпливовіших пасторів в історії Африки. Він помер у 2021 році.

У результаті розслідування BBC виявили:

  • Є десятки свідчень очевидців про фізичне насильство або тортури, які застосовував Джошуа. Серед них – жорстоке поводження з дітьми й дорослими, яких били батогом і приковували ланцюгами.
  • Багато жінок стверджують, що зазнали сексуального насильства з боку Джошуа, до того ж неодноразово.
  • Є кілька звинувачень у примусових абортах у церкві після ймовірних зґвалтувань з боку Джошуа. Одна з жінок розповіла, що вона п’ять разів переривала вагітність.
  • Є численні розповіді з перших вуст про те, як Джошуа фальсифікував свої «чудесні зцілення» від різних хвороб, зокрема раку й ВІЛ/СНІДу, які транслювали по телевізору мільйонам людей у ​​всьому світі.

Деякі послідовники Джошуа мешкали в комплексі церкви, розташованому в місті Лагос. Зазначається, що 12 поверхів цього комплексу спроєктував сам Джошуа, а послідовники сказали, що будівля нагадує бетонний лабіринт. 

Однією з постраждалих від дій Джошуа була жінка з Великої Британії, на ім’я Рей. У 2002 році, коли їй було 21, вона покинула Брайтонський університет і приєдналася до церкви. Наступні 12 років вона була «ученицею» Джошуа в його бетонному комплексі в Лагосі.

Рей розповіла, що Джошуа кілька разів ґвалтував її, вона сиділа в одиночній камери протягом двох років. За цей час Рей кілька разів намагалася вчинити самогубство.

«Ми всі думали, що перебуваємо в раю, але ми були в пеклі, а в пеклі відбуваються жахливі речі», – розповіла вона.

Ще одна колишня парафіянка, Джессіка Кайму з Намібії, розповіла, що перебувала в церкві понад п’ять років. Вона стверджує, що їй було 17 років, коли Джошуа вперше зґвалтував її. За цей час Кайму змусили зробити п’ять абортів.

Четверо британців, які розмовляли з BBC, кажуть, що повідомили владі Великої Британії про насильство над ними, коли втекли з церкви, однак не отримали належної реакції. 

Подружжя, якому вдалося втекти з церкви, надіслало до Верховної комісії Великої Британії в Нігерії розповіді очевидців про пережиті тортури, а також відеодокази. Зокрема, записи того, як їх тримали під прицілом чоловіки, що назвали себе поліцейськими (вони також були членами церкви). Британець у листі написав, що Джошуа неодноразово ґвалтував його дружину. Утім, за словами чоловіка, жодної реакції вони не отримали.

«Синагога церкви всіх народів» має прихильників у всьому світі, керує християнським телеканалом Emmanuel TV і сторінками в соцмережах із мільйонами глядачів і підписників. Упродовж 1990-х і на початку 2000-х років десятки тисяч паломників з Європи, Америки, Південно-Східної Азії й Африки їздили до церкви в Нігерії. Багато постраждалих були підлітками, коли вони вперше приєдналися до церкви й почали жити в комплексі разом із Джошуа.

Міністерство закордонних справ Великої Британії повідомило BBC, що «дуже серйозно» ставиться до всіх повідомлень про злочини щодо британських громадян за кордоном. Водночас церква в коментарі виданню заперечила всі звинувачення.

Наразі «Синагога церкви всіх народів» працює під керівництвом вдови Джошуа Евелін.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.