Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСуд зобов’язав Deutsche Welle працевлаштувати звільнену медійницю

Імовірно, ідеться про журналістку, звільнену торік через декретну відпустку й пологи

Шевченківський районний суд міста Києва розглянув справу проти німецького видання Deutsche Welle, пов’язану зі звільненням працівниці медіа улітку 2023 року. Про це повідомляє ГО «Жінки в медіа».

Відповідно до рішення суду від 22 листопада 2023 року, Deutsche Welle зобов’язується працевлаштувати звільнену журналістку відповідно до її фаху. Також у судовому порядку частково задовольнили вимоги позивачки про стягнення компенсації втраченого заробітку й стягнення моральної шкоди. Зокрема, Deutsche Welle має сплатити позивачці 15 тисяч гривень на професійну правничу допомогу, 1073,60 гривень – судовий збір на користь держави.

«Жінки в медіа» припускають, що згідно з оприлюдненими в судовому рішенні обставинами може йтися про медійницю Маргариту Захарчук, координаторку проєктів DW Akademie. Торік її звільнили з роботи з огляду на декретну відпустку й пологи.

«Повідомлення про неочікуване звільнення прийшло в найбільш вразливий період, за місяць перед пологами, і спричинило неабиякий стрес. DW – організація, яка активно виступає проти будь-яких форм дискримінації, зокрема гендерної, проводить чисельні заходи на підтримку прав жінок і рівних можливостей для них. Саме тому моє звільнення без подальшого працевлаштування є порушенням не тільки законодавства України, а й протирічить морально-етичним принципам і цінностям, які декларує DW», – писала тоді Захарчук.

У коментарі «Детектору Медіа» від 24 липня 2023 року Маргарита Захарчук зазначала, що про звільнення їй повідомили 1 квітня, обґрунтувавши таке рішення «скороченням штату». Після цього журналістка зв’язалася зі своєю адвокаткою, яка запропонувала їй такі шляхи: 

«Або мене звільняють, і я маю місяць для оскарження їхнього рішення, або є судова практика, згідно з якою роботодавцю дають три місяці, щоб знайти для мене нову посаду на своєму підприємстві чи іншому. Окрім цього, вони мають виплатити кошти за ці три місяці пошуків». 

У ГО «Жінки в медіа» зазначили, що сама Маргарита Захарчук ситуацію наразі не коментує.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.