Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Афганістані затримали й відшмагали неповнолітніх дівчат за «погані хіджаби». Що відомо

Повідомлення про подібні випадки почали з’являтися на початку місяця

Минулого тижня в Кабулі, столиці Афганістану, заарештували неповнолітніх дівчат за порушення правил носіння хіджаба. Про це пише Guardian.

Дівчат затримували в торгових центрах, школах і вуличних ринках. Їх звинувачували в тому, що вони «носять поганий хіджаб і підбурюють до цього інших», а також карали за наявність макіяжу.

16-річна Лале (ім’я змінене) розповіла, що таліби заарештували її разом з іншими дівчатами під час уроку англійської мови. Їх відвели в поліцейську вантажівку. За словами Лале, дівчат, які протистояли чоловікам і відмовлялися їхати, побили. Її саму били батогами по ногах і ступнях, коли вона намагалася виступати проти талібів.

«Моє вбрання було скромним, я навіть мала маску для обличчя – запобіжний захід, до якого я вдалася після приходу до влади талібів. Але вони однаково побили мене, наполягаючи на тому, що моє вбрання було неналежним», – розповіла Лале.

Вона також сказала, що таліби дві доби утримували її під вартою. Також вони називали дівчат «невірними» й сварили за те, що вони вчать англійську мову, щоб нібито потім виїхати за кордон.

Лале звільнили після того, як втрутилися старійшини громади. Вона підписала документ, у якому зобов’язалася не виходити з дому без обов’язкового покриття голови. Їй також заборонили відвідувати заняття з англійської мови.

«Мені заборонили відвідувати школу, коли таліби захопили владу у 2021 році, і тепер я навіть не можу ходити на приватні заняття. Я більше не можу уявити собі нічого іншого для свого майбутнього, окрім як залишитися вдома й вийти заміж. Я бачила, як сильно побили мого батька через те, що я пішла на курси [англійської]. Коли я побачила його фотографії після повернення додому, я так злякалася, що втрачу його. Після цього я не маю мотивації вчитися», – сказала Лале.

Водночас головний речник «Талібану» Забіулла Муджахід заявив виданню, що нібито родини затриманих жінок і дівчат самі звернулися до Міністерства сприяння доброчесності та запобігання порокам. Вони нібито були занепокоєні тим, що їхні доньки потрапили під вплив «іноземних груп», які просувають ідею «поганого хіджаба».

«У результаті їх доправили до поліції й звільнили під заставу», – сказав він, запевнивши, що такі арешти «не є звичайною практикою».

Повідомлення про затримання жінок за «погані хіджаби» з’явилися на початку січня. Не відомо, скільки жінок насправді затримали і як багато з них перебуває під вартою. Також таліби не пояснюють, що означає «поганий хіджаб».

У травні 2022 року «Талібан» видав указ, який зобов’язував жінок носити паранджу, що повністю покриватиме їхнє тіло, лишаючи видимими тільки очі. Такі обмеження існували під час попереднього правління «Талібану» в 1996–2001 роках.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.