Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Готова формувати жіночі підрозділи». Військова Ярина Чорногуз підтримала мобілізацію жінок

На її думку, це не лише допоможе Збройним силам, а й позитивно вплине на рівність у суспільстві

Українська поетеса, волонтерка й військовослужбовиця Ярина Чорногуз підтримала ідею мобілізації жінок. Вона виклала відповідний пост на своїй сторінці у Facebook. 

На думку Чорногуз, відповідно до потреб армії варто мобілізувати певну кількість жінок. Військовослужбовиця каже про 100 тисяч, які мають фізичні здібності, бажання й професійні навички.

«Ці умовні сто тисяч жінок мають бути з числа тих, хто не є єдиними опікунами дітей, людей з інвалідністю або з жінок старшого віку, які мають уже дорослих дітей. І з умовою проходження відбору по фізо й доведенням вмотивованості виконувати свої обовʼязки під час бойових завдань на довгу дистанцію. Усім мобілізованим жінкам потрібен буде під час навчання», – пояснила військова.

Також вона впевнена, що жінки не прагнуть долучатися до Збройних сил не через страх бойових дій, а через побоювання зіткнутися з сексизмом і дискримінацією. Військовослужбовиця вважає: щоб убезпечити жінок від такого ставлення, потрібно створити суто жіночі підрозділи для виконання бойових завдань. Сама Чорногуз готова взяти участь у формуванні таких підрозділів.

«Для тих жінок, кому ок проходити жорстку ініціацію в переважно чоловічих бойових підрозділах, серед постійних сумнівів чоловіків у тобі як у бійцю через жіночу стать і доводити їм протилежне (так було в мене), має бути надана можливість служити й надалі в змішаних підрозділах, як це є нині», – додала військова.

Також вона зазначила, що розуміє можливий медійний ефект від мобілізації жінок. Чорногуз пише, що якщо в Україні почнуть долучати жінок до армії, то цим може скористатися «сексистська патріархальна пропаганда росії», яка почне поширювати наративи, мовляв, в Україні «закінчилися» чоловіки, тож тепер на війну відправляють жінок.

«Мобілізація вмотивованих жінок справить абсолютно протилежний до цієї пропаганди ефект: про те, яка ми направду потужна нація, якщо в ній воюють за державність обидві статі. Якщо не буде хоча б такої рівності в обовʼязковій мобілізації, на мою думку, це призведе до погіршення ставлення до жінок від чоловіків після закінчення великої війни. Бо в багатьох буде відчуття, що лише вони здебільшого жертвували собою ради виживання всього народу. Буде збільшення нерівності», – вважає Чорногуз.

Вона також додає: «Наявність статевих ознак чоловіків у сучасній військовій справі, яка стає дедалі технологічнішою, аж ніяк не гарантія надійності й професійності людини як бійця у військовій справі ХХІ століття. Вона є стереотипом, яка відображає традиційну зверхність чоловіків щодо їхнього виключного права віддавати життя на полі бою як статі з наявністю додаткових мʼязів у тілі й залишати жінок позаду для суто народження дітей. У сучасному ж світі жінки можуть поєднувати народження й виховання дітей з військовою справою. Або займатися нею замість цього. Доведено великою кількістю чинних жінок-військових і ветеранок».

Нагадаємо, що з 1 жовтня 2023 року жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку. Постановка на військовий облік – це не мобілізація жінок, а виконання зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію, а також узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної галузі в державі.

Жінки інших спеціальностей, споріднених із військовою, можуть стати на військовий облік добровільно.

Раніше Президент України Володимир Зеленський повідомив, що не буде підписувати закон про мобілізацію жінок.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.