Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Ірані тимчасово звільнили двох журналісток, яких увʼязнили за висвітлення смерті Махси Аміні

Вони пробули за ґратами понад рік

В Ірані звільнили під заставу журналісток Нілуфар Хамеді й Елае Мохаммаді, які понад рік перебували у в’язниці за висвітлення смерті Махси Аміні. Про це повідомляє BBC.

Журналістки подали апеляцію на тюремне увʼязнення. Вони залишатимуться на волі, поки суд не винесе рішення.

У вересні 2022 року в Ірані розпочалися загальнонаціональні протести після смерті Махси Аміні. Її затримала поліція моралі за нібито неправильне носіння хіджаба, і незабаром дівчина померла. Влада Ірану стверджує, що причиною смерті була хвороба, однак експерт ООН з прав людини сказав, що Махса Аміні померла «через побиття» поліцейськими.

Нілуфар Хамеді, яка працювала в газеті Shargh, повідомила про смерть Аміні. Вона сфотографувала батька й бабусю дівчини, які втішали одне одного в обіймах, коли дізналися, що Махса померла, й опублікувала фото з підписом: «Чорна траурна сукня стала нашим національним прапором».

Елае Мохаммаді працювала в газеті Ham-Mihan і написала про похорони Аміні в її рідному місті Саккез. Вона описала, як сотні присутніх вигукували: «Жінка, життя, свобода».

Двох журналісток заарештували за звинуваченням у співпраці з урядом США й змові проти національної безпеки. Їх засудили до 13 і 12 років позбавлення волі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.