Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ полоненої поліціянтки Мар’яни Чечелюк значно погіршилося здоров’я через умови утримання

Вона сильно захворіла, а також морально й фізично виснажена від тортур

У 24-річної поліціянтки з Маріуполя Мар’яни Чечелюк значно погіршилося здоров’я через довге перебування в російському полоні. У серпні 2023 року її з тюрми в Таганрозі перевезли до Маріуполя, де вона перебуває й досі. Про це розповіла мати дівчини Наталія Чечелюк виданню ZMINA. 

За словами матері, в одному з листів від Мар’яни йшлося, що та сильно захворіла. Спочатку була ангіна, яка згодом перейшла в хронічну форму бронхіту. 

«У СІЗО її лікували, але так до кінця й не вилікували. Тамтешні лікарі навіть почали колоти антибіотики, які теж не дуже допомогли. Мар’яна дуже схудла, у неї послабився імунітет, стало випадати волосся, зникли місячні», – сказала Наталія.

Також у попередньому листі Мар’яна писала, що за два роки полону вона пережила багато тортур: її морили голодом, били, усіляко знущалися. Нині Мар’яні дуже важко морально й фізично знаходитись у кремлівських катівнях.

Від матері донька не отримала жодного листа, хоча та їх постійно надсилає. Зазначають, що Мар’яну тримають у повній інформаційній ізоляції. Востаннє Наталія спілкувалася з донькою в серпні 2022 року, коли та ще була в Оленівці. Попри труднощі з листуванням, їм усе ж вдається передати дочці речі й продукти. 

«Доньку вже другий рік поспіль незаконно утримують без будь-яких причин. Вони її чомусь не відпускають. Вона нічого поганого не зробила, вона не тримала зброю в руках, вона не є учасником бойових дій, вона нікого не вбивала. У чому причина? Її викрали, вивезли, тримають у російських в’язницях і не віддають», – сказала Наталія.

ZMINA зазначає, що рідні Мар’яни відвідували офіс Міжнародного комітету Червоного Хреста в Женеві, де просили його представників допомогти визволити Мар’яну з полону, але марно. Також родина неодноразово зверталася до українського й російського омбудсманів.

«Ми зустрічалися з українською консулкою у Швейцарії, Іриною Венедіктовою. Я просила в неї не лише за свою доньку, а й за всіх полонених жінок, поранених азовців, бійців. Але у відповідь я почула, що вони не можуть вплинути на Росію», – повідомила Наталія.

За допомогою вона також звернулася до Координаційного штабу.

Що відомо про Мар’яну Чечелюк

Мар’яна Чечелюк народилася в Маріуполі. Навчалася в Харківському національному університеті внутрішніх справ. Завершивши навчання, повернулася до рідного міста й вступила до поліційної школи. Згодом стала слідчою в Жовтневому районі Маріуполя, де виконувала обов’язки близько року, до 24 лютого 2022-го. Була зооволонтеркою, годувала вуличних тварин.

25 березня Мар’яна разом із молодшою сестрою Аліною під час чергового обстрілу рятувались у сховищах «Азовсталі». Батьки не встигли туди дійти й залишилися з іншого боку комбінату, біля хлібзаводу. Зв’язку не було з початку березня, тож зателефонувати Мар’яні й Аліні вони не могли.

Коли почалась евакуація цивільних з «Азовсталі», представники ООН і Червоного Хреста пообіцяли вивезти Мар’яну й Аліну до Запоріжжя, але натомість дівчат вивезли до селища Безіменне на фільтрацію. Це сталося 1 травня, коли для цивільних організували гуманітарний коридор.

Родині тоді вдалося визволити Аліну. А Мар’яну обіцяли повернути за два дні, потім через тиждень, а згодом росіяни почали заперечувати факт, що утримують її. Аліна розповіла батькам, що 1 травня вдень вони обидві пройшли фільтрацію. Далі їх поселили в наметове містечко, а о 21-й годині того ж дня до них прийшов нібито представник ФСБ й забрав Мар’яну. Є інформація, що дівчину силою посадили в машину й відвезли до Донецька.

За 8 місяців утримання був лише один дзвінок від Мар’яни до батьків. Під час короткої розмови вона встигла спитати, що із сестрою. У рідних склалося враження, що російські військові шантажували її на цьому ґрунті.

Згодом з’явилась інформація, що впродовж двох місяців Мар’яну нібито тримали в Донецьку в одиночній камері, згодом перевезли до смт Оленівка, до 120-ї колонії, потім – у СІЗО міста Таганрог Ростовської області.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.