Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниМіністерство культури Словаччини припинить фінансування ЛГБТК+ проєктів

Міністерка заявила, що «ЛГБТ+ організації більше не будуть паразитувати на грошах департаменту культури»

Міністерство культури Словаччини скоротить кількість прайдів й освітніх заходів, які висвітлюють ЛГБТК+ питання. Про це заявила міністерка культури Мартіна Шимковічова, пише Euractiv.

Шимковічова написала в офіційній заяві міністерства на Facebook: «ЛГБТ+ організації [...] більше не будуть паразитувати на грошах департаменту культури. Я, безумовно, не дозволю цього під своїм керівництвом».

Міністерка також додала, що «відкидає нормалізацію, що прогресує» і що її фундаментальна ідея майбутньої діяльності міністерства – це «повернення до нормального життя».

Громадське об’єднання Saplinq, яке підтримує ЛГБТК+ людей, розглядає заяву Шимковічової як спробу «цензури й дискримінації». Зазначають, що вона також негативно висловилася в бік самого громадського об’єднання.

«Нам огидно, що міністерка публічно нападає на конкретну меншину й конкретну неурядову організацію, з якою державна влада досі не мала жодних проблем», – відреагував директор Saplinq Роберт Фуріель.

Організація заявила, що вже 12 років «доповнює й замінює державу в захисті прав людини ЛГБТ+ людей», і що особисті вподобання міністерки не можуть бути єдиним критерієм того, чи буде держава підтримувати щось чи ні.

Становище ЛГБТК+ спільноти у Словаччині

Словаччина – одна з країн ЄС, де квір-людям жити найскладніше. Згідно з минулорічним дослідженням аналітичного центру GLOBSEC, 63% словаків виступили проти твердження, що права ЛГБТ+ людей, зокрема право на шлюб, повинні бути гарантовані.

У жовтні 2022 року перед гей-баром у Братиславі вбили двох людей. Стрілянину кваліфікували як терористичний акт і злочин на ґрунті ненависті до ЛГБТК+ спільноти. Після цього почалися заклики до кращого захисту квір-людей у країні. Президентка Зузана Чапутова зазначила, що подвійне вбивство стало результатом ворожнечі, яка «тривалий час підживлювалася нерозумними й безвідповідальними заявами політиків».

Утім, із того часу ситуація з правами ЛГБТК+ спільноти в Словаччині не поліпшилася.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.