Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖінки зазнають сексуальних домагань в укриттях – юристка

Україна не має спеціальної норми, яка передбачала б відповідальність за сексуальні домагання

Під час повномасштабної війни деякі жінки зазнають сексуальних домагань в укриттях. Про це повідомила віцепрезидентка ГО «Ла Страда-Україна», юристка Марина Легенька на пресконференції «Сексуальні домагання – гострі шипи в усіх сферах життя суспільства».

Легенька сказала: «З початком повномасштабного вторгнення сексуальні домагання почали відбуватися в місцях, де вони не відбувалися раніше. Це, зокрема, укриття».

Юристка зауважила, що сьогодні Україна не має спеціальної норми, яка б передбачала відповідальність за вчинення сексуальних домагань. За словами Марини Легенької, відповідальність за такі злочини дуже розпорошена в багатьох законодавчих актах, зокрема в Кримінальному кодексі України й Кодексі про адміністративні правопорушення.

Марина Легенька підкреслила, що є велика проблематика з реагуванням на такі випадки і їх доведенням. Вона також виокремила три види сексуальних домагань: 

  • вербальні (коментарі сексуального характеру, жарти, принизливі сексуалізовані зауваження щодо зовнішнього вигляду, погрози вчинити дії сексуального характеру тощо); 
  • невербальні (фотографії оголених статевих органів, сексуалізовані звуки тощо); 
  • фізичні (дотики, примусові обійми, поцілунки, примус до статевого акту).

Легенька пояснила, що відповідальність настає в контексті фізичних сексуальних домагань. Ці діяння можуть підпадати під статті 153 (Сексуальне насильство) і 154 (Примушування до вступу в статевий зв’язок) Кримінального кодексу України.

Легенька зауважила, що потрібно встановити в законодавстві України чітку норму, яка б закріпила сексуальні домагання як окреме діяння, за яке передбачена окрема відповідальність.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.