Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Франції хочуть реформувати відпустку по догляду за дитиною

Її зроблять більш оплачуваною

Президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв переглянути систему відпусток для догляду за дитиною, щоб зробити її більш оплачуваною. Минулого року у Франції зареєстрували найнижчу кількість народжень із часів Другої світової війни. Про це пише Reuters.

Упродовж десятиліть Франція мала високий рівень народжуваності й вирізнялася з-поміж інших європейських країн, де він знижувався, зокрема в Німеччині, Італії й Іспанії. Демографи пов’язують це з якісною системою охорони здоров’я й догляду за дітьми, а також податковими пільгами й іншими привілеями, які отримують родини з дітьми, зокрема де є троє й більше дітей.

Але у 2023 році в країні зареєстрували 678 тисяч випадків народження дітей. Це на 7% менше, ніж у 2022 році й на 20% менше, ніж у 2020-му. Емманюель Макрон заявив, що «Франція стане сильнішою, якщо відновить народжуваність».

«Нова, краще оплачувана відпустка для догляду за дитиною дозволить обом батькам бути зі своїми дітьми впродовж шести місяців, якщо вони цього захочуть», – додав він.

Окрім основної декретної відпустки, батьки у Франції наразі можуть узяти додаткову відпустку по догляду за дитиною на рік із можливістю продовжити її двічі. Виплати, які батьки отримують, становлять 435 доларів на місяць, що, за словами Макрона, викликає занепокоєння в деяких батьків. Також президент Франції сказав, що це надовго відрізає матерів від ринку праці.

За даними Національного інституту статистики й економічних досліджень Франції (INSEE), середня кількість дітей на одну матір минулого року впала до тридцятирічного мінімуму – 1,68 з 1,79 у 2022 році. У 2021 році Франція, а також Чехія мали найвищий рівень народжуваності в Європейському Союзі.

Просімейна асоціація Unis pour les Familles зазначає: люди народжують менше дітей не обов’язково через те, що не хочуть мати їх. Імовірно, вони не мають належних умов, щоб виховувати дитину.

Опитування Opinionway показало, що дві третини респондентів, які не мають дітей, хотіли б мати їх. Проте деяких спиняють побоювання  щодо економічних, соціальних у кліматичних перспектив. Близько 28% сказали, що виховання дітей – це занадто дорого.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.