Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСуд ЄС постановив, що гендерно зумовлене насильство може бути причиною для отримання статусу біженця

Рішення суду важливе для захисту жінок від домашнього й сексуального насильства

Суд Європейського Союзу в Люксембурзі постановив, що жінки, які через свою стать страждають або знаходяться під загрозою фізичного чи психологічного насильства (зокрема сексуального й домашнього), мають право виїхати до однієї з країн ЄС й отримати статус біженця. Про це пише DW.

Початкова справа в суді стосувалася громадянки Туреччини, мусульманки курдського походження. Вона стверджувала, що її сім‘я змусила її вийти заміж, а її чоловік, з яким вона зараз розлучена, погрожував їй і бив її.

Після розлучення вона втекла до Болгарії й заявила, що її життя буде в небезпеці, якщо вона повернеться до Туреччини. Саме тому вона звернулася за міжнародним захистом до уряду Болгарії, а той звернувся до Європейського суду.

У вівторок, 16 січня, Європейський суд зазначив, що статус біженця «надається у випадках, коли громадянин третьої країни переслідується за ознаками раси, релігії, національності, політичних переконань або приналежності до певної соціальної групи».

Далі суд постановив, що «жінки загалом можуть розглядатися як такі, що належать до певної соціальної групи» і що вони можуть отримати статус біженця, якщо в рідній країні вони зазнають насильства, зокрема фізичного, психологічного, сексуального.

Суд додав: якщо ситуація жінки не відповідає вимогам для отримання статусу біженця, вона може отримати додатковий захист, зокрема, якщо її життю загрожує реальна небезпека. Тим паче, якщо існує ризик того, що таке насильство «може заподіяти член її сім’ї або громади через порушення культурних, релігійних або традиційних норм».

Німецька євродепутатка й співголова групи «зелених» у Європарламенті Террі Райнтке сказала, що рішення суду важливе для захисту жінок від домашнього й сексуального насильства. За її словами, воно чітко вказує на те, що ЄС також повинен захищати жінок, які не проживають у країнах союзу.

Фото: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.