Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниPolitico: усі керівні посади в основних органах ЄС можуть обійняти жінки

Урсула фон дер Ляєн, Кая Каллас, Роберта Мецола

Видання Politico пише, що існує сценарій, за якими очільницями головних інституцій ЄС можуть стати жінки.

Після європейських виборів, що відбудуться в червні, посади президентів Єврокомісії, Євроради, Європарламенту і Європейської служби зовнішніх справ будуть розподіляти між основними політичними групами.

За даними журналістів, часто в неофіційних розмовах лунають імена чотирьох кандидаток. Politico припускає, що Урсула фон дер Ляєн залишиться на посаді голови Єврокомісії, а Роберта Мецола – президенткою Європарламенту. Чинна прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен очолить Європейську раду, а прем’єрка Естонії Кая Каллас обійме посаду Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки. На ній зараз перебуває Жозеп Боррель. 

Один дипломат анонімно сказав виданню: «Це команда моєї мрії. Це було б дуже сильним сигналом».

Каю Каллас дедалі частіше згадують як можливу наступницю Борреля, зокрема, і через географічний фактор. Нині на вищих посадах Європейського Союзу немає представників Східної Європи. У світлі війни в Україні, багато східноєвропейських лідерів вважають, що одну з найвищих посад у ЄС має обійняти саме представник чи представниця зі Східної Європи.

За таким сценарієм вийшло б, що Європа за географічним принципом представлена пропорційно: Урсула фон дер Ляєн із заходу, Метте Фредеріксен з півночі, Кая Каллас зі сходу й Роберта Метсола – з півдня. 

Politico також згадує, що Крістін Лагард перебуває на посаді президентки Європейського центрального банку, а Надя Кальвіньо розпочала працювати як очільниця Європейського інвестиційного банку. Таким чином, якби сценарій Politico справдився, жінки обіймали б усі впливові посади в ЄС.

Утім, кандидатура Фредеріксен може зіткнутися зі спротивом через жорстку позицію Данії щодо міграції. Також деякі дипломати вважають, що Каллас надто критично налаштована щодо росії, щоб отримати найвищу посаду в НАТО. Це також означає, що вона може зіткнутися з таким же опором і на найвищій дипломатичній посаді, зауважує видання.

Гендерна рівність у політиці ЄС

ЄС не має великого досвіду призначення жінок на керівні посади, за винятком посади керівника зовнішньополітичного відомства, де дві з трьох осіб, які обіймали цю посаду, були жінками (Кетрін Ештон із Великої Британії й Федеріка Могеріні з Італії, до того, як після останніх виборів у ЄС цю посаду обійняв іспанець Жозеп Боррель).

Натомість посаду президента Європейської Ради обіймали троє чоловіків: бельгійці Герман Ван Ромпей і Шарль Мішель, а між ними – Дональд Туск із Польщі. До приходу Урсули фон дер Ляєн у 2019 році на посаді голови Єврокомісії були лише чоловіки.

Із часу перших виборів до Європейського парламенту в 1979 році лише три з 17 президентів асамблеї були жінками: Сімона Вейл, Ніколь Фонтейн і тепер Роберта Мецола.

Що стосується комітетів і політичних груп у парламенті, то жінки також недостатньо представлені. Наразі лише три з семи політичних груп мають жінок-лідерок, водночас лише сім жінок (проти 17 чоловіків) є головами парламентських комітетів. Видання зазначає, що навіть Комітет із питань прав жінок і гендерної рівності (FEMM) очолює чоловік.

Також Politico пише, що деякі чоловіки-чиновники «трохи налякані» перспективою того, що жінки займуть усі керівні посади. Один із них жартує, що йому доведеться прибирати туалети, а інший каже, що він сподівається, що йому дозволять принаймні подавати каву.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.