Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниООН: таліби запровадили обмеження для незаміжніх жінок і тих, хто не має чоловіків-опікунів

Їм не можна працювати, подорожувати й отримувати медичні послуги

«Талібан» запровадив обмеження для жінок, які не перебувають у шлюбі або не мають чоловіка-опікуна. Вони стосуються роботи, подорожей і доступу до медичної допомоги. Про це йдеться у звіті ООН, пише AP.

У своєму останньому звіті, що охоплює період із жовтня по грудень 2023 року, місія ООН в Афганістані повідомила, що таліби переслідують самотніх жінок. В Афганістані немає офіційних законів про чоловічу опіку, але таліби заявляють, що жінки не можуть пересуватися або подорожувати на певну відстань без чоловіка, який пов’язаний із нею кровними узами або шлюбом.

У жовтні минулого року трьох медичних працівниць затримали за те, що вони прийшли на роботу без махрама (чоловіка-опікуна). Жінок відпустили після того, як їхні сім’ї підписали письмову гарантію, що вони не повторять подібного. 

В одному з випадків Міністерство сприяння доброчесності й запобігання порокам порадило жінці вийти заміж, якщо вона хоче залишитися працювати в медичному закладі. Також у провінції Пактія міністерство заборонило жінкам заходити до медичних установ без чоловіків-опікунів. 

У грудні 2023 року співробітники міністерства відвідали автовокзал у провінції Кандагар, щоб переконатися, що жінки не подорожують на великі відстані без чоловіків-опікунів. Водіям автобусів заборонили пускати в салон жінок, які не мають супроводу. 

Крім того, жінок також заарештовували за купівлю контрацептивів, які таліби офіційно не заборонили.

Стефан Дюжаррік, речник генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, на запитання про реакцію генсека про останні заборони талібів відповів: «Жах! Мабуть, це немислимо – жити там (в Афганістані – ред.)».

Головний речник Талібану Забіхулла Муджахід заявив, що звіт ООН ґрунтується здебільшого на «непорозуміннях», і звинуватив місію в ігноруванні або критиці ісламського права.

Муджахід заявив, що в Афганістані треба «повністю впроваджувати всі аспекти шаріату як для чоловіків, так і для жінок». За його словами, це означає дотримання правил носіння хіджаба, чоловічої опіки й гендерної сегрегації жінок в освіті й працевлаштуванні.

«Якщо МООНСА (Місія ООН з допомоги Афганістану) критикує ці випадки або розглядає чіткі ісламські правила як акт проти прав людини, то це є образою вірувань народу», – сказав речник. 

Таліби заборонили жінкам брати участь у більшості сфер суспільного життя після приходу до влади у 2021 році, хоча спочатку обіцяли більш помірковане правління.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.