Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЄСПЛ засудив Грецію за розкриття ВІЛ-статусу секс-працівниць, яких заарештували у 2012 році

Розголошення такої інформації могло негативно вплинути на життя цих жінок

Європейський суд з прав людини постановив, що влада Греції порушила права на недоторканність приватного життя групи жінок, яких у 2012 році заарештували й публічно ідентифікували як ВІЛ-інфікованих секс-працівниць. Про це пише AP.

Позов до суду в Страсбурзі (Франція) подали 11 грецьких жінок. Із них десятьох заарештували й звинуватили в умисній спробі заподіяння тяжких тілесних ушкоджень через нібито незахищений секс із клієнтами. Одинадцяту жінку помилково сприйняли за секс-працівницю, насправді нею працювала її сестра. Пʼятеро з первинних заявників у цій справі з того часу померли.

Суд визнав, що грецька влада порушила приватність двох жінок, примусивши їх здати кров на аналіз, і ще чотирьох жінок, чиї особисті дані зробили публічними. ЄСПЛ присудив відшкодування збитків на загальну суму 70 тисяч євро.

«Поширена інформація стосувалася ВІЛ-позитивного статусу заявниць, розголошення якого могло серйозно вплинути на їхнє приватне й сімейне життя, а також на соціальну й трудову ситуацію, оскільки характер інформації був таким, що наражав їх на осуд і ризик остракізму», – заявили в суді.

Там додали, що прокурор, який видав наказ про публікацію особистої інформації жінок, не взяв до уваги ступінь ризику для них і чи була можливість ужити заходів, щоб цей ризик зменшити. 

Напередодні виборів у Греції 2012 року тодішній міністр охорони здоровʼя країни Андреас Ловердос виступив за ліквідацію неліцензованих борделів з огляду на збільшення кількості зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції. Ловердос попереджав про зростання кількості клієнтів, які мають незахищений статевий акт із секс-працівницями за додаткову плату.

У межах боротьби з епідемією жінок забирали з нелегальних борделів і змушували проходити тестування на ВІЛ у поліцейських відділках. Проти понад 30 жінок були висунуті кримінальні звинувачення, причому влада опублікувала особисті дані, фотографії й повідомила про ВІЛ-статус більшості з них. Жінок звинувачували в тому, що вони навмисно наражали на небезпеку своїх клієнтів, займаючись сексом без презервативів.

Декілька з цих жінок відтоді померли, зокрема одна з них, за повідомленнями, наклала на себе руки.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.