Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Польщі узгодили законопроєкт про часткову легалізацію абортів

Попередня влада суттєво обмежила доступ до процедури

Польський уряд на засіданні 24 січня узгодив законопроєкти, які мають частково легалізувати аборти й полегшити доступ до екстреної контрацепції. Попередня консервативна влада в Польщі, навпаки, обмежувала доступ до процедури й препаратів.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на РАР.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск під час конференції визнав, що в нинішній урядовій коаліції на питання абортів існують «різні погляди». Але кабмін під його керівництвом готовий «у найближчі години подати до Сейму проєкт про легальний і безпечний аборт до 12 тижня».

«Я запропонував, щоб відповідно до нашої коаліційної угоди (оскільки не може бути урядового проєкту, тому що тут немає спільної думки між політичними партіями) учора відбулися публічні консультації з жіночими організаціями й не тільки», – сказав прем’єр.

Крім того, уряд Польщі, за словами Туска, скерував до парламенту законопроєкт про екстрену контрацепцію. Відповідні поправки до закону про ліки передбачають, що такі пігулки можна буде купувати дівчатам віком від 15 років в аптеках без рецепта. Обмеження на продаж екстреної контрацепції запровадили у 2017 році.

«Це найпоширеніше рішення в країнах Європейського Союзу й дозволить універсальний доступ до екстреної контрацепції для всіх тих, для кого вона до цього часу була практично не доступна», – пояснив Туск.

Антиабортне законодавство Польщі було посилене після вердикту Конституційного трибуналу в жовтні 2020 року. Відповідно до нього, аборт є законним лише у двох випадках: вагітність унаслідок зґвалтування або якщо життя чи здоров'я жінки під загрозою.

Попри це, час від часу в ЗМІ повідомляли про випадки, коли польські лікарі відмовлялися переривати вагітність жінкам навіть у разі ризику їхньому життю, побоюючись порушити закон. Це викликало численні протести з вимогою лібералізувати аборти.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.