Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Усі громадяни мають захищати державу». Депутатка Інна Совсун підтримала ідею мобілізації жінок

Вона наголосила, що жінки в армії можуть займати різні посади, зокрема працювати в тилу

Депутатка від партії «Голос» Інна Совсун підтримала ідею мобілізувати жінок. Свою позицію вона висловила в інтерв’ю проєкту «Це ніхто не буде дивитись» із Еммою Антонюк.

Совсун зауважила, що в Конституції України написано, що всі громадяни України повинні брати участь у захисті державності.

«Моя позиція така: якщо це необхідно для потреб оборони держави, якщо ми кажемо, що без цього не витягуємо, немає картини, де ми витягуємо без жінок... І з погляду забезпечення справедливості. (...) Якщо це буде критично потрібно для оборони держави й у нас не буде ким замінити частину людей, які служать в армії», – сказала Інна Совсун.

Депутатка також нагадала, що в Україні вже є багато жінок, які служать. Також Совсун підкреслила, що служба в армії – це не лише служба «безпосередньо на лінії зіткнення», а є багато посад у тилу, які також могли б обіймати жінки.

Раніше щодо ідеї мобілізації жінок також висловилася військовослужбовиця Ярина Чорногуз. Вона переконана, що потрібно мобілізувати певну кількість жінок, які мають фізичні здібності, бажання й професійні навички. Також Ярина Чорногуз висловила ідею створити суто жіночі підрозділи, де військовослужбовиці не стикалися б із сексизмом і дискримінацією, яких вони часто зазнають в армії від чоловіків.

Нагадаємо, що з 1 жовтня 2023 року жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку. Постановка на військовий облік – це не мобілізація жінок, а виконання зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію, а також узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної галузі в державі.

Жінки інших спеціальностей, споріднених із військовою, можуть стати на військовий облік добровільно.

Раніше Президент України Володимир Зеленський повідомив, що не буде підписувати закон про мобілізацію жінок.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.